Ölbloggen

Håkan Engström: För den kräsna öldrickaren: Simplex

Där kölsch möter Belgien

Brouwerij de Ranke i Belgien är ett av mina favoritbryggerier. De är mest kända för XX Bitter, en generöst humlad och ofiltrerad ale. Här är det humlen som talar starkast, men som nästan alla belgiska öl är jästprägeln också tydlig.
Det är också ett starkt öl, som mäter 6,0%. Jag dricker aldrig mer än en i stöten.
Delvis därför är det så roligt med bryggeriets nya öl: Simplex, som stannar på 4,5% men är precis lika komplext och faktiskt bara en aning tunnare. Simplex beskrivs som en kölsch, som är Kölns egen ölstil –ett ljust och friskt öl som skapades kring förra sekelskiftet för att möta hotet från pilsnern.
Men detta är en kölsch som gör skillnad. För det första går De Rankes huskaraktär igen, den som sitter i jästen. För det andra är den bra mycket mer humlad än en traditionell kölsch. Jag har nog druckit dem alla –egentligen får bara öl som bryggs i Köln kallas kölsch, så utbudet är begränsat – och den enda som har en humlebeska som ens närmar sig Simplex är den som Päffgen brygger i Kölns affärskvarter.
Jag uppfattar De Rankes Simplex helt enkelt som ett mellanting av kölsch och en välhumlad belgisk blond. Inte lika elegant som Päffgen kanske, men med ett ännu bättre humlesting som ändå inte rubbar balansen.
Fruktigheten (banan, persika, lite men bara lite citrus) och den nästan gryniga munkänslan borde tilltala också dem som till vardags letar efter en bra New England IPA. Ett öl för kräsna drickare av olika slag, med andra ord.
Gå till toppen