Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Golden State tog hem NBA-titeln

I fjol snavade Golden State på mållinjen. I år var det till slut inget snack. Efter 129–120 i den femte finalmatchen mot Cleveland säkrade Golden State NBA-titeln i basket för andra gången på tre år.

Golden States Klay Thompson, Stephen Curry och Kevin Durant firar NBA-titeln.Bild: Marcio Jose Sanchez/AP/TT
Cleveland och Golden State möttes i NBA-final för tredje året i rad. Förra året vann Cleveland efter att ha legat under med 1–3 i matcher, i bäst av sju.
Inför nattens match var förutsättningarna desamma, men den här gången gick det inte att stoppa Golden State trots att Clevelands stjärnduo LeBron James (41 poäng i matchen) och Kyrie Irving spelade högklassigt på nytt.
– Man måste lyfta på hatten för Cleveland. LeBron och Kyrie, de är något utöver det vanliga. Men vi vann, vi är mästare och det är fantastiskt att få göra det på hemmaplan, säger Golden States Kevin Durant.
Golden State vann med 4–1 i matcher och Durant utsågs till hela NBA-slutspelets mest värdefulla spelare. Han kom till Golden State från Oklahoma inför säsongen, och det här var hans första NBA-titel.
– Jag har inte kunnat sova på två dygn. Jag var så orolig, jag var nervös, säger Kevin Durant.
I finalspelet har han i snitt gjort 35,2 poäng per match och i den femte finalen var det precis som tidigare han (39 poäng) och Stephen Curry (34) som ledde laget poängmässigt.
– Att få komma tillbaka hit och ta hem bucklan... jag är bara så glad att få vara del av den här gruppen, och att få åstadkomma något så här speciellt. Jag är inställd på att göra det igen, säger Stephen Curry.
Golden State slog rekord med 15 segrar i rad i slutspelet innan Cleveland bröt segersviten i finalmatch fyra. Utan den förlusten hade Golden State som första lag i historien kunnat gå obesegrade genom hela slutspelet.
Fakta

Senaste årens NBA-mästare

2017: Golden State (4–1 i matcher mot Cleveland)

2016: Cleveland (4–3 mot Golden State)

2015: Golden State (4–2 mot Cleveland)

2014: San Antonio (4–1 mot Miami)

2013: Miami (4–3 mot San Antonio)

2012: Miami (4–1 mot Oklahoma)

2011: Dallas (4–2 mot Miami)

2010: Los Angeles Lakers (4–3 mot Boston)

2009: Los Angeles Lakers (4–1 mot Orlando)

2008: Boston (4–2 mot LA Lakers)

Gå till toppen