Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Positiv jobbutveckling i Skåne – 22 000 nya jobb under kommande året

Det närmaste året kommer 22 000 nya jobb i Skåne. Men ännu är drygt 60 000 arbetslösa, och tudelningen av arbetsmarknaden består.

Bild: Marcus Ericsson/TT
Siffrorna kommer från Arbetsförmedlingens gängse prognos, och avser andra halvåret 2017 och första 2018.
Skåne tillhör de län i Sverige som visar den starkaste jobbtillväxten. Runt 1500 företag har intervjuats och fått ge sin syn på framtiden, och en majoritet av dem bedömer att efterfrågan på deras tjänster och varor kommer att öka.
Bara under 2017 skapas runt 12 500 nya arbetstillfällen i Skåne.
– Särskilt optimistiska är handel, e-handel, hotell och restaurang, säger Josef Lannemyr, analytiker på Arbetsförmedlingen.
– Hushållen lägger allt mer pengar på till exempel restaurangbesök.
Sophie Svanberg fick jobb på Grand Hotell omedelbart efter studenten. Hotell- och restaurangbranschen står för en stor del av Skånes nya arbetstillfällen.Bild: Foto: Privat
För Sophie Svanberg, som denna vår gick ut hotell- och turistprogrammet på DCC-gymnasiet i Malmö, gick det snabbt att få jobb. Hennes praktik på Grand Hotell i Lund omvandlades omgående till ett vikariat som receptionist, när sommaren inträdde.
– De första nätterna var lite tuffa, men nu trivs jag extremt bra på Grand. Det är ett stort team som jobbar tillsammans, det är jättehärligt, säger Sophie Svanberg.
I hennes klass blev de flesta erbjudna jobb. Fast några tackade nej.
–Personligen tycker jag det är lite konstigt. Men några kände kanske att detta inte var det rätta för dem, för stressigt kanske. Själv har jag velat jobba med service sen jag var liten - min dröm är att bli reseledare på Ving, gärna för barn.
Byggsektorn skriker också efter folk, liksom industrin där återväxten är svag i flera yrkeskategorier.
– I hantverksyrken som lackerare, svetsare och gjutare, för att ta några exempel, går många i pension och de ersätts inte av nyutbildade, säger Josef Lannemyr.
Stora delar av offentlig sektor saknar också personal. Det gäller till exempel undersköterskor, socialsekreterare och olika former av lärare, barnskötare och förskollärare. SFI-lärare är ett nyckelyrke för integrationen med stor brist på folk.
Av 190 kartlagda "barometeryrken" råder det mer eller mindre brist i 129, visar Arbetsförmedlingens prognos.
Ett problem är den könssegregerade arbetsmarknaden. De två yrken med störst brist – snickare och sjuksköterskor – tillhör också de som är mest enkönade.
Vilka blir då konsekvenserna av bristen? 60 procent av de intervjuade säger att ”befintlig personal måste arbeta mer” och 24 procent säger att deras företag tvingats tacka nej till ordrar. Inom det offentliga säger 28 procent att kvaliteten på verksamheten blivit lidande.
– Allvarligt är också att planerade expansioner måste skjutas på framtiden, säger Josef Lannemyr.
Att länets arbetslöshet inte minskar – trots en stabil högkonjunktur – beror framför allt på flyktinginvandringen. De flesta av dem som anlände till Sverige under hösten 2015 håller nu på att möta arbetsmarknaden.
En majoritet av dem som är inskrivna är i vad Arbetsförmedlingen kallar "utsatt ställning". Antalet arbetslösa födda utanför Sverige är också högre än antalet födda i landet.
Utmaningen består i att matcha efterfrågan mot de arbetslösa. Här finns svårigheter. Bland annat saknar en tredjedel av dem som är inskrivna gymnasieutbildning, vilket i stort sett är en förutsättning för att kunna få ett fast fotfäste på arbetsmarknaden.
Bland utrikesfödda som saknar gymnasieutbildning är arbetslösheten över 50 procent. Med sådan utbildning är siffran 21,5 procent, och för högskoleutbildade cirka 19 procent.
– Det finns ett problem, eftersom arbetsgivare inte vet vad arbetslivserfarenhet från till exempel Syrien är. Skaffar man sig en formell utbildning i Sverige ändrar sig situationen dramatiskt.
2015 års invandring är den grupp som har högst arbetslöshet – men också den grupp där ny arbetskraft till bristyrken kan hämtas.
– Vi ser inte att arbetslösheten sjunker, utan att den ligger still. Arbetsmarknaden går urstarkt, men arbetslösheten minskar inte, eftersom det kommer nya personer, säger Josef Lannemyr.
– Men att den inte ökar mer, trots inflödet av ny arbetskraft, ska man se som ett styrkebesked.
Under kommande år handlar det framför allt om att jobba med de 61 000 personer som idag saknar arbete, menar Arbetsförmedlingen.
Det är ur denna grupp folk till de många bristyrkena måste hämtas – i övriga grupper är sysselsättningen redan på topp.
– Validering av kunskaper är en del. Att ge grundläggande gymnasieutbildning är en annan del. Vi måste ha ett bra synkat utbildningssystem, med bättre samverkan mellan myndigheter, kommuner och privat näringsliv, säger Josef Lannemyr.
Sofie Carlsson, biträdande marknadschef Arbetsförmedlingen Skåne, lyfter fram två saker som särskilt angelägna för att skapa jobb.
– Den första är samverkan med kommunerna, så att vi kan skapa gemensamma vägar in på arbetsmarknaden. Vi ska inte jobba dubbelt.
Hon tror också på rekryteringsutbildningar, det vill säga att Arbetsförmedlingen står för utbildning av just den personal ett visst företag efterfrågar.
– Det tror jag är något fler små företag skulle kunna använda sig av. Dessutom skapar det en stark motivation; man vet att man får jobb om man går klart utbildningen, säger Sofie Carlsson.
Fakta

Kommunerna med högst arbetslöshet i Skåne

Malmö (14,5 procent).

Östra Göinge (14,3 procent).

Landskrona (13.9 procent, men minskat med 0,7 procent sedan förra året).

Perstorp (13,3 procent).

Åstorp (10,4 procent).

Fakta

Kommunerna med lägst arbetslöshet i Skåne

Lomma (3,0 procent).

Vellinge (3,9 procent).

Kävlinge (4,4 procent).

Staffanstorp (4,6 procent).

Svedala (4,9 procent).

Höganäs (5,1 procent).

Gå till toppen