Redhawks

Sportslig succé – ekonomin klarades med nöd och näppe

Sportslig succé med semifinalplats för Malmö Redhawks, men ekonomin klarades med nöd och näppe.

Tommy Qvarfort, ordförande i Malmö Redhawks Ishockey AB.
– Vi gör lite mer än ett nollresultat, en vinst på 50000 kronor. Med en omsättning på 100 miljoner bör det ge mer. Men det kommer i framtiden. Inga SHL-klubbar, förutom några få, har byggt upp ett stabilt eget kapital, säger Tommy Qvarfort, ordförande i Malmö Redhawks hockeybolag.
Enligt Tommy Qvarfort behövdes inga aktieägartillskott för att klara ett plusresultat i bokslutet för verksamhetsåret 2016-17.
Förra säsongen skrevs Redhawks förlust till nästan åtta miljoner kronor. Ekonomin och elitlicensen räddades då tack vare en komplicerad internaffär där man fick aktieägartillskott via balansräkningen.
Det egna kapitalet landar nu på 5,8 miljoner kronor – 50000 kronor mer än förra året.
Svenska ishockeyförbundet inför nya regler för elitlicensen. Kravet på eget kapital ska snart höjas med två miljoner kronor årligen. Med start bokslutsåret 2018-19.
– 2020-21 ska det vara tio miljoner. Vi har gjort upp en flerårsplan för att klara detta och känner oss stärkta inför framtiden, säger Tommy Qvarfort.
Efter comebacksäsongen i SHL redovisade Malmö Redhawks 200858 sålda biljetter (snitt: 7725). Siffran sjönk den här säsongen till 178148 sålda biljetter (snitt: 6852), men allt kompenserades med råge genom att klubben sålde 56084 biljetter under slutspelet (snitt: 9347).
Från och med hösten 2018 höjs de SHL-gemensamma tv-pengarna. Från dagens 28 miljoner kronor till någonstans över 40 miljoner per klubb och säsong.
– Då är det väldigt viktigt att man bygger upp ett starkare eget kapital. Nästa säsong blir tv-pengarna 29,3 miljoner för att vara exakt. Det finns en diskussion inom SHL, när det nya avtalet med C More träder i kraft ska man behålla tio till femton procent för ett incitamentsprogram till klubbar som har en god ungdomsverksamhet och som har damhockey med mera, säger Tommy Qvarfort.
Sköter Redhawks sina kort rätt kan det i så fall bli utdelning från SHL:s incitamentsprogram.
Tommy Qvarfort lämnar snart ordförandeskapet i Redhawks hockeybolag. Ny ordförande blir med största säkerhet Mats Larsson.
I avtalet med Malmö arena går Redhawks in i sitt första av två optionsår. Det femåriga avtalet (3+2 optionsår) går ut 2019.
– Den nya styrelsen sitter i diskussioner med Arenan. Det är väldigt viktigt att det här blir bra för Malmö Redhawks och bra för Arenan, säger Tommy Qvarfort.
Läs alla artiklar om: Malmö Redhawks 13 juni
Gå till toppen