Åsikter

Läsartext: Tänk dig för innan du börjar stötta medmänniskor på din lediga tid

Det som känns värst är att jag måste avsäga mig uppdraget, skriver Birgitta Pankko.Bild: Drago Prvulovic/TT
Jag har alltid haft ett starkt socialt engagemang. Är engagerad i bland annat Barncancerfonden, kvinnojouren och tar hand om djur som far illa. Allt detta är ideellt och ger ingen inkomst men en positiv känsla att kunna hjälpa och stötta drabbade.
Jag arbetar heltid inom rehabilitering i en skånsk kommun. För ett antal år sedan tog jag ett uppdrag som kontaktman för en person utöver min tjänst, för att kanske kunna hjälpa en medmänniska.
För detta uppdrag betalas det ut en liten symbolisk slant. Som naturligtvis beskattas. Det är inget som gör någon stor skillnad ekonomiskt. Detta är dessutom ett uppdrag som ligger utanför arbetstid. Det utförs på fritiden.
I samband med en planerad operation i benet med längre tids sjukskrivning innebar det en uppdatering av inkomst hos Försäkringskassan. Som förväntat blev denna process väldigt segdragen. Jag blev sjukskriven på heltid och det blev många samtal med handläggare där jag fick uppge varför jag har nedsatt arbetsförmåga med smärta i benet och behov av hjälpmedel.
Mitt uppdrag som kontaktman kunde jag fortsätta med då det inte krävde fysiska prestationer, vilket kändes bra gentemot personen. Det kan även innebära stödsamtal i telefon. Det informerades Försäkringskassan om.
Försäkringskassan beslutar då efter åtta veckor att jag blir beviljad sjukskrivning på deltid, 75 procent, eftersom jag kunde utföra uppdraget som kontaktman. Vilket inte är ett arbete utan något jag gör på fritiden.
Detta meddelar Försäkringskassan per telefon innan beslutet kommer skriftligen. Enligt handläggaren ringde de för att jag skulle vara förberedd när beslutet kom.
Så för uppdraget som kontaktman blir det att jag ”betalar” ett par tusen kronor per månad.
Detta känns naturligtvis väldigt hårt i plånboken och det blir svårt att kunna få ihop det ekonomiska.
Är detta Försäkringskassans regler borde de informerat om detta direkt.
Men det som känns värst är att jag måste avsäga mig uppdraget. Detta drabbar då helt ofrivilligt personen som jag är kontaktman för. Det känns ledsamt att vilja hjälpa sina medmänniskor och behöva vänta på beslut utan att kunna påverka något.
Att man ska behöva lida ekonomiskt när man själv blir sjuk och ändå vill hjälpa andra, är det Försäkringskassans intention?

Birgitta Pankko

Birgitta Pankko arbetar inom rehabilitering. Hon försöker göra något gott för människorna omkring henne.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen