Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första ronden avgjord om Lunds satsningar och nedskärningar

Nu ska Lunds kommuns budget för 2018 avgöras. I två dagar rapporterar Sydsvenskan från kommunfullmäktiges budgetmöte. Var görs de största nedskärningarna? Vilka frågor väcker politikernas debattlusta? Och vem står som vinnare när mötet är slut på torsdag kväll.

Lund får musikskolecheck – och M, C och KD fick igenom sin budget för kultur- och fritidsnämnden

Kulturradikal verksamhet – vad är det och vad är det för pengar som Sverigedemokraterna menar har anslagits till det? Det ville både Feministiskt intiativ, Liberalerna och Miljöpartiet veta när kultur- och fritidsnämndens budget diskuterades på onsdagskvällen.
Inträde på Konsthallen och kulturhus i Folkparken skapade också oenighet, men det stora debattämnet var musikskolechecken och vad den skulle innebära för Kulturskolans fortsatta verksamhet.
– SD vill skära ner på vad de kallar mångkulturell verksamhet, radikal verksamhet och hbtq. Frågan om vad som menas har ställts i flera nämnde. Ni får gärna replikera och precisera, sa Pernilla West (Fi).
– Man kan bara anta att det betyder att SD bara vill bara satsa på kultur de gillar själv, sa Ulf Nymark (MP).
– Jag tror inte att vi ska ha kultur för att förändra människors attityd, det är vi emot, förklarade Hans-Olof Andersson (SD) sedan.
En klar skiljelinje mellan Liberalerna och de andra blev tydlig i frågan om att införa inträde till Konsthallen.
– Fotografiska i Stockholm tog 135 kronor i inträde för Albert Wikings ”We have a dream". Nästan 40 000 såg utställningen i Lund – vi hade kunnat ta 50 kronor, sa Gunnar Brådvik (L)
– Det är en ofantlig skillnad på kommersiell verksamhet och offentlig verksamhet. Precis som operan är skattefinansierad och musikaler inte är det, kontrade Joakim Friberg (S).
Musikcheckens vara eller icke vara ledde till hetsig debatt.
– Tanken är att musikchecken ska gå till ungdomar så att de kan välja, de kan välja kulturskolan, sa Gunnar Brådvik (L).
– Ska vi marknadsutsätta kulturskolan i kulturstaden Lund? Hur ska vi då vara säkra på att den finns kvar. Våra barn och vår kulturskola förtjänar att veta vad som ska hända med den. Ni borde invänta er utredning som ni själva beställt. Kulturskolan innebär en bredd, om de pengarna ni har avsatt räcker är väldigt oklart, sa Elin Gustafsson (S) till de borgerliga oppositionspartierna som beräknat att en check för fritt musikval skulle kosta 5,5 miljoner.
– Det finns många musikintresserade ungdomar i Lund. Jag vill inte att kommunen ska konkurrera ut privata aktörer. Ger du dem en check kommer många välja Kulturskolan men de som inte kommer fram i kön kan välja andra skolor, sa Agneta Lindskog (KD).
Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) gick in i debatten om att göra Folkparken till ett kulturhus, där de borgerliga partierna var emot eftersom de 15 miljoner som finns avsatta i investeringsbudgeten för upprustningen inte skulle räcka.
– Vi ska inte ha ett nytt kulturhus, vi ska ha det kulturhus vi har med den charm och den patina det har. Om olyckan är framme och det inte blir klart i höst blir det klart om ett eller två år – det är bara att sitta lugnt i båten så har vi snart ett kulturhus i Folkparken, sa Anders Almgren.
– Man kan inte bara låta Folkparken stå, om det inte blir kulturhus – vad ska det då bli? undrade Börje Hed (FNL).
Mats Olsson (V) uttryckte uppgivenhet över diskussionen.
– När man lyssnar på den här debatten blir man inte så upplyft av kulturlivet i Lund – de borgerligas förslag om att ha inträde till Konsthallen och att privatisera musikundervisningen är det enda som debatteras. Var är de styrande partiernas visioner? Satsa på någonting! Nej, här är de nya utredningar eller vänta på att alliansen kommer med sämre förslag. Var blev S och MP av när det gäller att driva frågan om gratis simundervisning? Ni är ju helt väck, utbrast han.
Liberalerna ville ha säryrkanden i fyra frågor: Folkparken, musikchecken, Stångby bibliotek och satsning på omklädningsrum i Torna Hällestad och Genarp. Kommunfullmäktiges ordförande godkände säryrkande på de två första, men när det gällde frågan om särskilda medel för att rädda Stångby bibliotek fick partiernas gruppledare kallas fram för överläggning.
Stångby ryms i den ram som beslutas kom fullmäktige sedan fram till.
När det var dags för votering gick musikskolechecken som L, M, C, KD, FNL och SD ville ha, igenom med röstsiffrorna 34-31 där de rödgrönrosa partierna röstade emot.
Sedan fick M,C och KD för första gången under dagen igenom en budget när V, Fi och FNL stödde deras förslag till budget för kultur och fritid. MCKD-budgeten delar ut mer pengar än den rödgröna. Därför stödde V och Fi den.
Under torsdagsmorgonen återupptas budgetfullmäktige och inleds med socialnämnden.

Seniorkortet vållade mycket debatt – och fick en egen omröstning

De gratis kollektivtrafikresorna för personer som fyllt 75 år skapade mycket debatt när tekniska nämndens budget diskuterades.
Mats Helmfrid (M) lyfte fram att M, C och KD har avsatt drygt 7 miljoner kronor för att rädda det så kallade Seniorkortet.
Några sådana pengar har inte S och MP reserverat, men de rödgröna ville ändå betona att kortet ska vara kvar.
– Jag vill för Socialdemokraternas del vara mycket tydlig med att vi vill ha kvar Seniorkortet. Men vi anser att Lunds kommun får betala väldigt mycket till Skånetrafiken för detta kort och avser att ta upp förhandlingar med Skånetrafiken om det, sa Lena Fällström (S).
Sverigedemokraterna tycker att Seniorkortet kan avvecklas.
– Det är jättebra att de äldre åker buss men vad finns det för anledning till diskriminering av en åldersgrupp, sa Hans-Olof Andersson (SD).
– Att ha gratis buss för pensionärer leder till mindre bilåkande. Man kan i större utsträckning följa med sina barnbarn till fritidsaktiviteter eller åka på egna sociala aktiviteter såsom träffpunkter för seniorer. Det är anmärkningsvärt att Sverigedemokraterna vill frånta våra äldre denna möjlighet, sa Philip Sandberg (L) som yrkade på att särbehandla Seniorkortet i omröstningen.
Mats Olsson (V) klagade på att tekniska nämnden har så lite pengar att gräset i parkerna inte klipps tillräckligt. Han berättade att hans eget husdjur dolts av det höga gräset i Trolle Wachtmeisters park på Väster.
– Min hund är en halvmeter – men jag kunde inte se den. Och den är ändå svart, sa han och fick fullmäktige att skratta men blev sedan allvarlig.
– Om nämnden är nöjd med underhållet av gator och lekplatser måste de befinna sig på en annan planet än vi andra Lundabor.
Även FNL:s förslag att utreda om de stora bussarna kan tas bort från stadskärnan kom upp i diskussionen.
– En ansats skulle kunna vara att stora bussar angör Lund C och Galten. Däremellan har vi andra typer av bussar, sa Börje Hed (FNL) och nämnde att det i framtiden skulle kunna vara självkörande bussar.
Han talade också om vikten av att ha bussar som drivs av el.
– Förnyalund slår in öppna dörrar, kontrade Emma Berginger (MP) och menade att man redan nu planerar att Lund i framtiden ska ha elbussar.
När det blev dags för votering röstade fullmäktige för att särbehandla Seniorkortet. Med 59 röster mot 5 (Sverigedemokraternas) röstades för att avslå ett avskaffande av Seniorkortet. Det betyder dock inte att det inte avskaffas – det kan fortfarande ske i internbudgeten.
Därefter klubbades det rödgröna budgetförslaget, med två procents besparingar på tekniska nämnden, igenom.

Björn Abelson (S): "Spårvägen har gett ökad puls när det gäller viljan att bygga"

Även när det gällde byggnadsnämndens budget fick det rödgröna styret som det ville, det vill säga en besparing på två procent - efter att anslagen räknats upp för kostnads- och löneökningar.
Bostadsbyggandet i Lund är rekordhögt. Här är en bild från LKF:S nya bostäder på Södra Råbylund.Bild: Sandra Henningsson
Diskussionen före votering handlade bland annat om vikten av att värna den bästa åkermarken, spårvägens roll i bostadsbyggandet, bostäders estetik och satsningar på ensambostäder.
– Spårvägen har gett ökad puls när det gäller viljan att bygga, menade byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) vilket ifrågasattes av Jan Annerstedt (FNL):
– Hade man haft bättre miljövänlig kollektivtrafik hade fler velat bygga, sa han.
Sverigedemokraterna yrkade på byggnation med bättre estetik.
– Vi bygger modernistiska lådor som inte har spår av orginalitet. Vi gör fasader som bara är pappskivor. Vi måste ställa krav på byggandet, sa Hans-Olof Andersson (SD)
Förnyalund vill se en bostadspolitisk satsning på ensambostäder och Vänsterpartiet satsa 3 miljoner kronor för att öka bostadsbyggandet.
– I Lund har vi en situation med många nyinflyttade. Att bygga tätt och klimatsmart kräver sina resurser. Byggnadsnämnden bör inte omfattas av några nedskärningar, sa Marit Stigson (Fi)
Centern lyfte fram vikten av att inte bygga på den bästa åkermarken.
– Det är viktigt att vi bygger varierat och tar hänsyn till hela Lund, sa Bernt Bertilsson (C).

Extra utbildningsmiljoner till lärarna när S och MP sa ja till L:s förslag

Socialdemokraterna och Miljöpartiet säger ja till två av Liberalernas förslag. Det meddelade kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) från talarstolen när fullmäktigedebatten återupptogs efter lunchpaus och man skulle diskutera kommunstyrelsens budget, kommungemensamma kostnader och huvuddelen av investeringarna.
Det handlar om 3,6 miljoner kronor till ett individuellt fortbildningskonto för alla lärare i Lunds kommun och en halv miljon kronor för att kartlägga och motverka hedersrelaterat våld.
Och kanske kommer S och MP att plocka in fler förslag från de andra partierna. Det signalerade Emma Berginger (MP).
– Vi har funderat igenom de olika budgetförslagen som har kommit från de olika partierna och värderat dem. Och sedan vi har gjort en del förändringar i vårt förslag, sa hon.
– Vi förväntar oss att andra partier också har samma öppenhet.
Philip Sandberg (L) var förstås glad.
– Det är väldigt glädjande att vi får bifall här.
Även Hanna Gunnarsson (V) gladde sig.
– Jag vill hälsa S och MP välkomna in i spelet. Äntligen en satsning som faktiskt är en riktig satsning, sa hon om lärarnas fortbildningskonto.
Göran Wallén (M) undrade dock varför det behövdes extrapengar till att att kartlägga hedersvåld.
– Det finns redan ett uppdrag att göra det här. Så jag förstår inte vad tillägget i ekonomin påverkar vad som redan ska göras, sa han.
Under debatten diskuterades också Lunds kommuns investeringar. Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna hade föreslagit att minska investeringsbudgeten och därmed skjuta på många investeringar.
– Man ska välja att göra det rätta, inte bara det lätta, sa Christer Wallin (M).
Anders Almgren svarade:
– Att pressa ner investeringarna och skjuta på skolbyggen riskerar att minska bostadsbyggandet, för vem vill flytta in i en bostad om det inte finns en skola att gå i?
FNL ville gå på samma linje som M, C och KD när det gäller investeringarna.
– Vi är djupt oroade över den skuldsättning som vi har och då måste varje investering prövas noga, sa Börje Hed (FNL).
SD ville också dra ner på investeringarna genom att bland annat plocka bort investeringar i flyktingbostäder.
Mats Olsson (V) gick till hårt angrepp mot S och MP. Han menade att det är väldigt lite som skiljer den rödgröna budgeten och det tidigare alliansstyrets budgetar. Han blev så engagerad att han inte märkte att tiden gick.
– Va, har det redan gått fem minuter? Jag tyckte att jag precis börjat, utbrast han förvånat när han fick höra att talartiden var ute.
Den planerade nya gymnasieskolan hamnade också i debattens hetluft. FNL och V ville stoppa den, men fick inget gehör.
När det blev dags för beslut fick S och MP återigen majoritet för sina förslag.
På onsdagsmorgonen samlades Lunds kommunfullmäktige i Stadshallen för en två dagar lång mangling av nästa års kommunbudget.Bild: Ingemar D Kristiansen

Inledande seger för det rödgröna styret

Lunds rödgröna styre fick igenom sitt budgetförslag när den första delen av Lunds kommuns budget för nästa år, den som rör den politiska ledningen, klubbades av kommunfullmäktige.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S)Bild: Ingemar D Kristiansen
Under debatten framfördes bland annat krav från Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ att resorna till fastighetsmässan Mipim i Cannes skulle strykas och att kommunalrådslönerna skulle sänkas.
Debatten hettade till lite grann och när Philip Sandberg (L) jämfört V:s budgetförslag med DDR ingrep kommunfullmäktiges ordförande Lennart Prytz (S).
– Jag tycker att vi har sänkt ribban lite för mycket ett par gånger redan. Vi försöker hålla ribban så att vi inte hotar, hatar eller hånar någon annan, sa han.
Totalt stod sex olika budgetförslag mot varandra (i denna del av budgeten hade Liberalerna samma förslag som S och MP), men inget parti begärde ens omröstning utan förslaget från S, MP och L gick igenom.
Tidigare på förmiddagen inleddes mötet med att de olika partierna presenterade sina respektive budgetförslag.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) lyfte fram hur bra det går för Lund och sa att även om det inte blir någon skattehöjning nästa år är det inte omöjligt längre fram.
– Någonstans närmar vi oss det läge där många andra än socialdemokrater, miljöpartister, vänsterpartister och en och annan feminist ifrågasätter om intäkterna är tillräckliga, sa han.
Läs också Rödgröna skär ner men höjer inte skatten
Oppositionsrådet Christer Wallin (M) sa att han tyckte att det var glädjande att det rödgröna minoritetsstyret verkade ha gjort allt det kunnat för att sudda ut de stora skillnaderna mellan vänster och höger, men påpekade att det ändå finns stora skillnader mellan de politiska blocken.
– Under ytan finns det fortfarande avsevärda skillnader mellan hur jag som moderat och allianspolitiker vill se vårt samhälle utvecklas och å andra sidan hur de villrådiga och saktfärdiga styrande socialisterna vill forma vår tillvaro.
Läs också Borgerlig budget: Längre arbetstid för vårdpersonal – men skattesänkning på sikt
Kommunalrådet Emma Berginger (MP) tryckte på att det inte bara finns ekonomiska utmaningar utan även miljömässiga, medan Philip Sandberg (L) talade om att framtida generationer inte ska behöva ta notan för att vi handlar på kredit nu.
Läs också L sparar mer än de rödgröna – men satsar på skolan
Hanna Gunnarsson (V) betonade att det viktigaste i nuläget är att stoppa nedskärningarna.
Läs också V skär inte ner – men hoppas på 100 miljoner
Hans Olof Andersson (SD) kritiserade kommunens mångfaldsarbete, och menade att både kostnader och resultat är oklart.
Läs också SD säger nej till vinstuttag från LKF
Anne Landin (FNL) lyfte fram att det vara FNL:s första budget och kallade den "det sunda förnuftets budget".
Läs också FNL: Inga stora bussar i stadskärnan
Inga-Kerstin Eriksson (C) nämnde bland annat att det är viktigt att seniorkortet på kollektivtrafiken får vara kvar.
Pernilla West (FI) betonade att behoven ska styra ekonomin och inte tvärtom, som hon menar att de andra partierna gör.
Läs också Fi-budget nära Vänsterpartiet – men extrasatsning på härbärge
Agneta Lindskog (KD), slutligen, sa att det är viktigt att dagbarnvårdarna får fortsätta finnas kvar
Artikeln uppdateras under dagen
Läs också Liberalernas gruppledare: Bra att han lämnar
Läs också Lars Hansson lämnar Liberalerna i protest mot skolbudgeten
Läs också Nedskärningar att vänta – oavsett vems budget som vinner
Läs också 4 miljoner försvann från Lunds budget
Läs också Hundratals miljoner saknas – vilka svar ger Lundapolitikerna?
Gå till toppen