Svedala

"De riktade vapnet mot vår väktare och avlossade"

Polisen har säkrat övervakningsfilm efter rånförsöket mot Ica Nära i Bara, där rånare ska ha avlossat någon typ av vapen mot väktaren som stoppade dem.
– Det han tänkte på i första hand var att säkra personal och kunder i butiken, säger Jimmy Deros, vice vd på Safe bevakning.

Bild: Patrick Persson
Larmet om rånförsöket mot Ica Nära på Centrumgatan i Bara kom vid 21-tiden på tisdagskvällen. I samband med sin kvällsrond stötte en väktare från bevakningsbolaget Safe Bevakning på de två maskerade och svartklädda gärningsmännen utanför butiken – och lyckades avbryta försöket.
– Han störde dem på väg mot butiken och där var någon form av vapen inblandat. De riktade det mot vår väktare och avlossade, men det "klickade" enligt de uppgifter jag fått, säger Jimmy Deros, vice vd på Safe bevakning, som har huvudkontor i Malmö men jobbar i hela södra Skåne.
– De begav sig efter honom. Det han tänkte på i första hand var att säkra sig själv, personal och kunder i butiken. Han lyckades ta sig tillbaka in i butiken och slog igen dörrarna så att rånarna inte kunde ta sig in. Och larmade.
Hur är det med honom nu?
– Han är oskadd, och det är bra med honom efter omständigheterna. Vi har kontinuerlig kontakt och har påbörjat krishanteringen. Han har kommit iväg och fått prata med folk, säger Jimmy Deros.
Han menar att bolaget lägger stor vikt vid att utbilda sina anställda.
– I sådana här situationer blir det ofta så att man bara agerar. Det är mental förberedelse – om något händer, vad gör jag då? Det har vår väktare gjort bra. Han har agerat exemplariskt i det här fallet, säger Jimmy Deros.
– Det är inget man kan begära av någon. Man vet aldrig hur man agerar i en situation förrän man verkligen befinner sig i den. Nu får vi invänta polisutredningen.
Under kvällen sökte flera polispatruller efter den bil som rånarna lämnade platsen i. Även polishelikoptern var uppe under kvällen och flera vittnen förhördes utanför butiken.
– Vi sökte efter två okända gärningspersoner, men ingen har gripits. Det finns ingen misstänkt i nuläget, säger kommunpolis Nena Ermin.
Hon menar att det fortfarande är oklart vilken typ av vapen rånarna använt, men att det kanske kan klarna med den övervakningsfilm som polisen har säkrat från butiken.
– Vi går igenom det materialet, och det finns också andra omständigheter som vi går vidare med i utredningen, säger Nena Ermin.
Även butikschefen på Ica Nära i Bara berömmer inblandades insats under tisdagskvällen.
– Både väktaren och personalen hanterade det här jättebra. Nu bearbetar vi det som hänt internt och har krisberedskap för den personal som behöver, säger Niclas Celion.
Händelsen rubriceras som försök till grovt rån.
Mer nyheter från Svedala hittar du på Här i Svedala.
Gå till toppen