Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Värnhem

Entré sålt för 10 000 kronor per kvadratmeter: ”Vi har råprutat”

Malmöbaserade Trianon köpte Entré för 400 miljoner kronor, avslöjar Fastighetsvärlden. Det innebar en rejäl förlustaffär för de tyska ägarna, som ursprungligen betalade nära 1,5 miljarder för huset.

Entré såldes för ett riktigt vrakpris: 10 000 kronor per kvadratmeter. Det är nästan en tredjedel av vad kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i centrala Malmö kostar.Bild: Johan Pihlemark
– Vi tycker att vi har fått Entré till ett bra pris, och vi ser stora möjligheter att utveckla fastigheten, säger Olof Andersson, vd på fastighetsbolaget Trianon.
Fastighetsvärlden var först med att avslöja köpeskillingen för det problemtyngda köpcentret Entré. Trianon fick betala 400 miljoner kronor för totalt 40 000 kvadratmeter, alltså 10 000 kronor per kvadratmeter.
Läs mer: Köpcentret Entré sålt till Malmöbaserade Trianon: ”En enorm potential”
Hur mycket prutade ni?
– Vi har råprutat. Utgångsbudet var ett annat än det slutgiltiga priset, men vi har kommit överens om att inte kommentera köpeskillingen ytterligare, säger Olof Andersson.
Enligt Fastighetsvärldens källor betalade tyska Commerz Real nästan 1,5 miljarder kronor till danska TK Development för att bygga köpcentret 2006. Därefter har köpcentret byggts om för cirka 300-350 miljoner kronor, varav det mesta redan har investerats. Vid försäljningen till Trianon sjönk alltså köpcentrets värde med ungefär 75 procent.
Förhandlingsprocessen med Trianon tog en månad, från första kontakten till att överlåtelseavtalet var undertecknat. Olof Andersson beskriver det som ”väldigt kort tid för en sådan fastighetsaffär”.
– Fastigheten var ju inte ute på marknaden på bred front, utan vi var en av flera aktörer som fick frågan.
När Sydsvenskan besökte Entré förra sommaren pågick ombyggnationen för fullt. Nu blir det Malmöbaserade Trianon som får avsluta de pågående entreprenaderna.Bild: Tom Wall
Trianon får tillträde till Entré den 26 juni. Men huset håller just nu på att byggas om, så de beställda entreprenader som återstår kommer Trianon att ta över och slutföra.
– Efter det behöver vi få tid på oss att detaljplanera allting till det framtida Entré, och sedan handla upp en ny entreprenad för att färdigställa huset i enlighet med våra framtida hyresgästers önskemål, säger Olof Andersson.
Hur mycket räknar du med att den nya ombyggnaden kommer att kosta?
– Det beror helt och hållet på vilka hyresgäster vi får avtal med och hur avtalen är konstruerade, så det kan jag inte gå in på idag.
Det finns ännu ingen tidsplan för när huset kommer att öppna. Härnäst kommer Trianon att inleda arbetet med att kontraktera nya hyresgäster, och bygga relationer med de hyresgäster som redan finns i huset.
Kommer ni att bygga något minnesmärke över det gamla Entré?
– Jag har inte funderat i de banorna, säger Olof Andersson och blir tyst en stund.
– Nej, det tror jag inte. Man kan ju ställa sig frågan om det är någon historia man vill minnas.
Gå till toppen