Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Människorättsorganisationer i Israel svartmålas och utpekas som inhemska fiender."

I dagens Israel undermineras demokratiska grundläggande principer som föreningsfrihet, yttrandefrihet och jämställdhet. Grundproblemet är ockupationen som nu pågått i 50 år. Det skriver Ran Goldstein, chef för organisationen Physicians for Human Rights – Israel.

Det går att leva hela sitt liv i Israel med tron att det inte finns något som heter ockupation och att Israel är en välfungerande demokrati., skriver Ran Goldstein.Bild: Oded Balilty
Jag heter Ran och är 41 år. Jag är gift och far till ett barn, ett andra är på väg. Jag är israel och föddes som jude i Israel. Det var först vid 29 års ålder som jag förstod vad den israeliska ockupationen innebär. Det går att leva hela sitt liv i Israel utan att veta vad ordet ockupation betyder. Det går att leva hela sitt liv i Israel med tron att det inte finns något som heter ockupation och att Israel är en välfungerande demokrati.
Enligt gängse uppfattning i mitt hemland tvingas vi israeler ibland att begå omoraliska handlingar för att försvara vår egen säkerhet, men vi håller ständigt en fredlig hand utsträckt till vår fiende som emellertid inte är beredd att fatta den.
När du växer upp i Israel är det ingen som berättar för dig att palestinska hem blir genomsökta varje natt. Du vet förmodligen inte att palestinier blir frihetsberövade i åratal utan vare sig rättegång eller rättvisa. Du känner antagligen inte heller till att säkerhet används som ett svepskäl för att stjäla alltmer land, eller att bosättningarna är illegala och utgör ett brott mot folkrätten.
Den version av historien som israeliska skolbarn får höra är ensidig och skapar en miljö där rädsla tränger undan hopp om fred. Den som tror att ett samhälle kan vara demokratiskt och samtidigt upprätthålla en ockupation under femtio år lurar sig själv. Demokratiska grundprinciper såsom föreningsfrihet, yttrandefrihet och jämställdhet undermineras dag för dag.
Denna demokratiska söndervittring har ökat dramatiskt sedan Gazakriget 2008–2009. Kriget blev en game changer som trappat upp det israeliska våldet. Samtidigt som militärens kapacitet växte sig starkare än någonsin blev reaktionerna häftiga mot de aktörer som dokumenterade brott mot mänskliga rättigheter eller offentligt kritiserade ockupationen. Organisationer vars finansiering inte sällan kommer från amerikanska givare med kopplingar till bosättarrörelsen – och vars enda syfte är att svartmåla människorättsorganisationer som inhemska fiender – växte sig starkare. Under samma period uppstod ävennya högervridna medier, och etablerade israeliska medier började använda sig av en alltmer nationalistisk retorik. Samtidigt iscensatte högerpartier, stärkta av mittenpartiernas passivitet, förtalskampanjer mot alla som uttryckte kritik mot ockupationen. Detta under glada tillrop från delar av allmänheten.
Efterföljande högerregeringar har drivit fram en lagstiftning som syftar till att hindra människorättsorganisationer i deras arbete. En ny lag från 2016 kräver att organisationer som får mer än hälften av sina pengarfrån utlandet tydligt redogör för detta i alla möjliga sammanhang, såsom vid kontakter med tjänstemän, publika evenemang och i media. Det sägs att lagen ska verka för transparens, men dess egentliga syfte är att skada organisationer som verkar för mänskliga rättigheter och mot ockupationen.
Vi inom Physicians for Human Rights – Israelhar de senaste åren blivit utsatta för flera försök att ta ifrån oss förmåner som lägre kommunalskatt och skattelättnader för våra givare, vilket vi som icke-statlig organisation har rätt till. Hittills har dessa försök misslyckats.
Försöken att tysta och svartmåla oss och andra människorättsorganisationer pågår inte bara i Israel utan även internationellt. Regeringen och organisationer på högerkanten i Israel kräver att givarländer och parlament världen över slutar stödja israeliska och palestinska människorättsorganisationer, vilka anklagas för alla möjliga saker såsom att stödja terrorism. Detta är givetvis inte sant.
Så vad kan göras åt den israeliska ockupationen och svartmålningen av de krafter som försöker att bekämpa den inifrån?
För det första måste vi inom den ideella sektornfortsätta vårt arbete. För Physicians for Human Rights – Israel innebär det att verka för allas lika rätt till hälsa. Vi kommer att fortsätta att belysa de strukturer, däribland ockupationen, som leder till att den vård som palestinier, migrantarbetare, asylsökande och israeliska fångar har tillgång till är kraftigt eftersatt.
För det andra är det viktigt attvi som verkar inom den ideella sektorn berättar om de attacker vi utsätts för. Vimåste protestera mot den officiella policy vars syfte är att tillintetgöra människorätssorganisationer i Israel och Palestina. Israeliska röster som vågar protestera är nödvändiga för att upprätthålla demokratin och utmana fem decennier av ockupation.
För det tredje måste omvärlden göra mer för att stoppa ockupationen, som inte är någon intern israelisk angelägenhet. Efter 50 år förekommer fortfarande alldeles för mycket mänskligt lidande. Palestinierna drabbas hårdast, men även fler och fler israeler påverkas.

Ran Goldstein

Översättning: Johannes Moskin
Ran Goldstein är chef för organisationen Physicians for Human Rights – Israel (läkare för mänskliga rättigheter – Israel) som verkar för allas rätt till hälsa i Israel och på ockuperat område. Organisationen tilldelades Right Livelihood-priset 2010 för sin outtröttliga kamp för allas rätt till hälsa i Israel och Palestina.
Läs mer:"Se till att minst hälften av det långsiktiga utvecklingsbiståndet till Palestina kommer kvinnor till del."
Läs mer:"Absurt att göra Israel ansvarigt för den bristande jämställdheten och emancipationen i det palestinska samhället."
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen