Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppåkra får miljonbidrag – nu ska de bli Skånes största turistattraktion

Uppåkra arkeologiska center satsar på att bli Skånes största turistmål. Nu skjuter Sparbanksstiftelsen Finn till 1,5 miljon kronor för att rusta upp centrets lokaler. Det är satsningarna på barn som har fått banken att vilja bidra.
Sofia Winge guidar sommarens första grupp på Uppåkra arkeologiska center.Bild: Nils Lindgren
– Det känns roligt för oss att kunna bidra till Uppåkras verksamhet. Särskilt som de valt att satsa på barnen och deras förmåga att använda Uppåkra som ett instrument för att lära sig olika ämnen i skolan, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.
På onsdagen överlämnade han checken på 1,5 miljon kronor till Karin Nilsson, verkställande ledamot i Uppåkrastiftelsen.
Pengarna ska gå till att rusta upp lokalerna som finns i anslutning till den arkeologiska fyndplatsen. Inom sju år räknar man med att vara Skånes största turistmål och satsningen på barn är ett viktigt steg i det.
– Genom hårt arbete har vi börjat sätta Uppåkra på kartan och genom bankens donation står vi bättre rustade för att ge Uppåkra den uppmärksamhet platsen förtjänar. Allt med barnen i centrum, säger Karin Nilsson.
Utgrävningsplatsen har växt enormt i besökarantal de senaste åren – inte minst i antalet barnbesökare. Förra året hade man 6 000 besökande barn jämfört med 2 000 året innan.
Tack vare den positiva utvecklingen har man fått omforma verksamheten. Genom samarbeten har man skapat pedagogiska program för skolklasser så att barn kan koppla samman arkeologi och historia med naturvetenskapliga ämnen.
Genom stöd, stipendier och projekt ser Sparbanken Skånes tre ägarstiftelser till att delar av bankens vinst går tillbaka till samhället. Förra året återinvesterades 60 miljoner kronor i den lokala samhällsutvecklingen.
Gå till toppen