Sverige

Alliansen hotade med misstroende – men den enade fronten sprack

Alliansen ville visa enad front och hotade regeringen med misstroende – om inte Stefan Löfven drar tillbaka tre skattehöjningar.
Men den borgerliga enigheten sprack när Annie Lööf och Jan Björklund visade sig osams om vilken minister man skulle skjuta in sig på.

Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C).Bild: TT
Dagen efter att statsminister Stefan Löfven stått i riksdagen och vädjat om samarbete över blockgränsen gick de fyra allianspartierna samman om ett hot om misstroendevotum.
Tre skattehöjningarna som regeringen aviserat för höstbudgeten inför 2018 måste dras tillbaka, krävde alliansen: Ny flygskatt. Hårdare skatt på fåmansbolag. Ändrad brytpunkt för statlig skatt.
– Regeringen måste få klart för sig att vi inte accepterar de här skatthöjningarna, sade Moderaternas ekonomisk-politiske talesman Ulf Kristersson.
På ett möte i finansutskottet enades de fyra borgerliga partierna om ett särskilt yttrande: Om inte regeringen drar tillbaka de "skadliga" skattehöjningarna kommer de fyra allianspartierna "att agera" – med ett misstroendevotum.
Alliansens utspel var ett sätt att öka trycket på regeringen och tvinga Stefan Löfven att backa. Men också en strategisk markering för att visa att alliansen står enig, trots vårens alla tecken på splittring.
SD har tidigare sagt att man ställer sig bakom ett misstroende mot en eller flera ministrar.
Därmed tycktes regeringskris hota i höst.
På en pressträff varnade finansminister Magdalena Andersson (S) för att alliansens "oansvariga agerande" skulle skapa oordning och budgetkaos.
Magdalena Andersson - i skottlinjen?Bild: Fredrik Sandberg/TT
Men så visade det sig att den borgerliga fronten inte var så enad. Mot vem skulle ett framtida misstroende riktas?
Magdalena Andersson, tyckte Liberalernas ledare Jan Björklund. Och kanske näringsministern Mikael Damberg (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S).
Man Centerledaren Annie Lööf, som egentligen inte är så förtjust i tanken på en misstroendeförklaring, protesterade.
"Det finns flera verktyg att använda, stoppa i budgethanteringen o misstroende mot enskilda statsråd. För C ej aktuellt mot finansministern", skrev hon på Twitter.
Varpå Björklund förbryllat kommenterade:
– Jag förstår inte varför man skulle exkludera finansministern.
Det har länge varit känt att allianspartierna velat stoppa de tre skattehöjningarna, men inte kunnat enas om hur det ska gå till.
I januari gjorde Moderatledaren Anna Kinberg Batra ett dramatiskt utspel som splittrade alliansen. Hon öppnade då för samtal med SD i enskilda sakfrågor samt föreslog att allianspartierna i höst skulle lägga en gemensam budgetmotion – i syfte att fälla Stefan Löfvens regering ett år före ordinarie val.
Både Annie Lööf och Jan Björklund gjorde tummen ner.
Och sen dess har de fyra borgerliga partierna försökt hitta en minsta gemensam nämnare. Svaret blev torsdagen utspel om misstroende.
Vad händer nu?
Både Stefan Löfven och Magdalena Andersson har öppnat för förhandlingar om de aviserade skattehöjningarna.
Men att slänga allt i papperskorgen vore en svår prestigeförlust. För Miljöpartiet är dessutom flygskatten en viktig profilfråga.
Av allt att döma kommer kontakter att tas över blockgränsen i sommar.
En gissning är att att regeringen backar från en del av de planerade skattehöjningarna för att på så sätt desarmera alliansens hot om misstroendevotum i höst.
Gå till toppen