Burlöv

Bästa löprundan hotad av mumintroll

De åkte kors och tvärs i Sverige och testade 313 motionsspår. Det kostade svett, myggbett och träningsskador, men nu är det klart: Karlstadsborna har Sveriges bästa motionsspår. Ett planerat Muminland hotar dock friden för löparfantasterna.

Philip Persson och Oskar Jensen har rankat svenska motionsspår. Helhetsintrycket från mer än 300 rundor från norr till söder är att det finns väldigt många fina motionsspår i Sverige.Bild: Emil Langvad/TT
Karlstads Skutberget vid Vänerns strand har allt, enligt spårtestarna Oskar Jensen och Philip Persson. Naturen är unik, varierad och vacker. Det är en proffsig anläggning med ett stort utbud av spår. Där finns också cafeteria, bastu och möjlighet att ta ett dopp i sjön.
– Motionsspåren är en bortglömd resurs. I förhållande till hur många som finns används de lite, samtidigt som andra motionsformer, som till exempel privata gym, är mer populära, säger Oskar Jensen.
Det är bara ett krux – motionscentralen är just nu stängd och hotas av ett vitt finländskt troll.
– Kommunen vill ha hit ett Muminland. Det är ju väldigt sorgligt. Det är en väldigt fin anläggning, säger Thomas Martinsson, ordförande för föreningen Skutbergets Vänner.
– Det ligger ända ute på en udde i Vänern, med omklädningsrum, bastu, gymnastikhall, ett litet gym och en jättefin badvik.
Risken finns alltså att Oskar Jensens och Philip Perssons utmärkelse kommer för sent.
Jensen, precis som träningskompisen orienterare från början, beskriver sig som "motionsspårnörd". I juli förra året gav de sig ut på en tre månader lång resa för att undersöka vad svenska motionsspår har att erbjuda. Det blev många timmars bilkörning, flera löpturer per dag, vissa tältnätter i ösregn och en hel del träningsskador under vägen. Rundorna poängsattes utifrån många olika kriterier, men naturupplevelsen vägde tyngst.
– Vi har tittat på hur unik naturen är, hur nära man kommer naturen i spåret, variationen och skönheten, berättar Oskar Jensen.
Deras helhetsintryck från mer än 300 rundor från norr till söder är att det finns många väldigt fina motionsspår i Sverige. Men också att kommunernas inställning till hur mycket som ska satsas på dem varierar stort.
Sveriges sämsta spår finns vid Spillepengen i Burlöv utanför Malmö, enligt Oskar Jensen och Philip Persson. Ett av problemen är att de ligger alldeles intill en avfallsanläggning.
– Där luktar det illa. När vi sprang där hittade vi fem halvruttna kaninlik i spåret. Det var helt omöjligt att hitta runt, trots att jag känner till området sedan tidigare. Det är kaninhål och gropar i spåret, som går förbi en brandövningsplats, en djurkyrkogård och en skyttebana.
Rankningen presenteras på projektets hemsida och senare i år ska den också ges ut i tryckt form.
Fakta

De tio bästa spåren

1. Skutberget, Karlstad

2. Idre fjäll, Älvdalen

3. Bokskogen, Svedala

4. Ursvik, Sundbyberg

5. Rankås, Tibro

6. Skatås, Göteborg

7. Terrängbanan, Strömstad

8. Hemlingby, Gävle

9. Bulltofta, Malmö

10. Billingen, Skövde

I rankningen har allra mest hänsyn tagits till naturen: Hur nära löparen kommer naturen, variation, vildmarkskänsla och skönhet. Andra faktorer som poängsatts är skyltning och underlag längs spåren och vilka faciliteter som finns på motionsanläggningen, till exempel parkeringsmöjligheter, fräscha toaletter, utegym och om det finns badplats i närheten.

Gå till toppen