Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De prisas för räddning av fladdermöss

Årets Skånes vindkraftspris går till forskarna Martin Green och Jens Rydell, vid biologiska institutionen vid Lunds universitet.
De två prisas bland annat för att de forskat fram hur man ska förhindra att fladdermöss dödas i vindkraftspropellrar.

Fladdermusexperten Jens Rydell.Bild: Sune Broman
– Vi har beslut på att vi ska ha vindkraft i Sverige. Samtidigt är det olagligt att slå ihjäl fladdermöss och fåglar, påpekar Jens Rydell.
Den krocken oroar EU och 2010 fick Green och Rydell Naturvårdsverkets och Energimyndighetens uppdrag att föreslå fungerande riktlinjer.
De sammanställde 2012 all kunskap om detta som då fanns i världen och forskade själva vidare. Och tack vare dem finns nu en ny regel i Sverige.
Sveriges största fladdermusart, stor fladdermus (latinskt namn: common noctule nyctalus noctula).Bild: Jens Rydell
– Stäng av vindkraftverk cirka tio nätter per år, i augusti och september, när det är varmt och vindstilla. Det är då fladdermössen dödas av propellrarna, antagligen för att insekterna de jagar svärmar kring vindkraftstornen i det vädret, säger Jens Rydell och påpekar att insatsen är liten.
– På sensommaren är energibehovet minst och när det inte blåser genererar kraftverken inte mycket ström heller.
Martin Green, fågelexpert.Bild: Inger Ekström
När fåglar drabbas är däremot helt oförutsägbart, konstaterar de två forskarna. Dessutom går inte propellerdöden speciell hårt åt någon enskild fågelart, olyckorna fördelas ganska jämnt över en stor mängd arter.
– Därför får man i stället se till att bygga vindkraftverken där fåglarna inte finns, säger Jens Rydell.
Prisjuryn påpekar i sin motivering att Martin Green och Jens Rydell på ett sakligt, värdefullt och framgångsrikt sätt har spritt kunskap om vindkraftens påverkan på fåglar och fladdermöss, genom föreläsningar, filmklipp, remissyttranden och publikationer.
Forskarna har varit runt och pratat för länsstyrelser, kommunfolk och näringslivsrepresentanter i hela landet.
Vindkraftspriset delas ut av Skånes vindkraftsakademi.
Gå till toppen