Nord & Francke

Detta vill Nord & Francke läsa i sommar!

”'Just nu är jag här' kan vara den samtidsroman jag har längtat efter.”

Bild: Eskil Fagerström
Så här års pratas det orimligt mycket om hängmattan. Och ja, också vi vill ligga där. Bredvid kan det med fördel stå ett litet bord som rymmer ett fruktfat med jordgubbar, plattpersikor, körsbär. Kroppen är lättjefullt utsträckt, den är tung och avslappnad där i hängmattan. Runt den är något löst och ledigt skynke svept. Det finns inget, det vill säga ingen, som stör. Om några timmar kommer maten att vara serverad. Det är inte vi som lagar den.
Så, nu har du scenen klar för dig. Vad som återstår är böckerna vi ska läsa i den där hängmattan (som kanske istället blir ett utnött, sandigt frottélakan vid brygga 3 på Ribban, med en hot dog i handen men ändå).

Nord vill läsa

1. Elena Ferrante: Det förlorade barnet
Ferrantes fyra kommer ju nu! Den här gången ger vi oss in i vännernas medelålders och åldrande liv. Jag har nästan hunnit förpassa Elena och Lila till en avlägsen del av hjärnan, så att få ta del av den sista delen i Neapelkvartetten kommer att vara ett kärt återseende. Och oroande, för de här böckerna i kategorin bladvändare bär på många lager av ångest och stress mellan sidorna.
Sara Paborn.Bild: Samuel Unéus
2. Sara Paborn: Blybröllop
En medelålders kvinna får nog och förgiftar sin man långsamt med en brygd gjord på bly. Det som främst får mig att lägga denna roman till högen är att ordet ROLIG återfinns i nära nog varje recension. Kombination låter oerhört lovande.
3. Jean Rhys: Godmorgon, midnatt!
Hör på den här första meningen i säljtexten: ”I trettiotalets Paris, där det ena billiga hotellrummet liknar det andra, undervisar en ung kvinna sig själv i likgiltighet”. Räcker för att få mig på fall. Boken gavs ut 1939, nästan trettio år innan hennes postkoloniala klassiker ”Sargassohavet” kom.
Socker och fett. Något av det värsta en kvinna kan ägna sig åt.Bild: Henrik Rosenqvist
4. Roxane Gay: Hunger
Tillbaka till 2010-talet. Vilken briljant idé av Roxane Gay, som har kommit att bli en av mina favoritförfattare det senaste året, att skriva en memoar över sin kropp. Om hur det är att vara människa i en fet kvinnas kropp. Om hur ett övergrepp i tonåren ledde till denna hunger. En tomhet att fyllas med kalorier. Roxane Gays texter vibrerar. Hon skriver om teman som skär rakt genom samtiden, som våld, sexualitet, rasism. Jag kan helt enkelt inte vänta tills den kommer på svenska.
Tommy, back in the days. Filminspelning med Pia Degermark, till filmen ”Elvira Madigan” av Bo Widerberg, 1966.Bild: Staffan Johansson
5. Tommy Berggren: Tommy
Efter pr-haveriet (”du är så go i kroppen”, osv) kan jag inte låta bli att kasta mig över denna. Får se om jag tar mig igenom hela tegelstenen. Jag bodde i nio år i det som var Kvarteret Korpen här i Malmö, så jag hoppas på en hel del blod och kött och lokalhistoria från inspelningarna med Bo Widerberg.

Francke vill läsa

1. Anne Brontë: The Tenant of Wildfeld Hall
Jag vill egentligen läsa en Austen eller Brontë varje sommar. På engelska, för känslans skull. Bara vila i språket och låta allt annat blekna bort. I år är jag sugen på denna – skriven av tredje Brontëesystern – och hoppas mycket på historien om Helen Graham, kvinnan som flyttar in på Wildfeld Hall med sin son och genast blir offer för byskvallret.
Isabelle Ståhl.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
2. Isabelle Ståhl: Just nu är jag här
På första sidan nämns en Kentlåt, på den andra nämns en sprucken mobilskärm. Och på försättsbladet citeras Lana del Rey. Just nu är jag här kan vara den samtidsroman jag har längtat efter. Lägg till detta epiteten Stockholmsskildring och relationsroman och det finns bara en sak att säga: you had me at hello.
Vivienne Westwood på modeveckan i Paris tidigare i år.Bild: Francois Mori
3. Vivienne Westwood & Ian Kelly: Vivienne Westwood
Ingen modeskapare motsvarar vår favorithashtag #färgförfan lika bra som Vivienne Westwood. På 70-talet var hon tillsammans med Malcolm McLaren tongivande när punkmodet skapades och hon är än idag en av de största. Biografin hon skrivit tillsammans med Ian Kelly handlar om mode men också om hennes privatliv och politiska engagemang.
4. David Nyman: Nerverna
Hyllad debutroman om psykisk sjukdom, avvikare, familjeband och kärlek. Folkhemsskildring som fick flera kritiker att dra paralleller till När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall och bara det gör ju att saftblandaren går igång. Vår kollega David Nyman har dykt ner i sin egen familjs historia efter en berättelse som låter deppig och stark.
Mary McCarthy 1964.Bild: AP
5. Mary McCarthy: Gruppen
Denna nyöversättning låg till grund för en av vårens kultursidesdebatter – den om tjejgäng. Romanen, som ursprungligen kom 1964, kretsar kring åtta unga kvinnor som är utexaminerade från Vassar och börjar leva vuxenliv i 1930-talets New York. På pappret är detta en bok jag kommer att älska.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen