Åsikter

Läsartext: Fotbollssupportern har fler sidor än fylla och svineri på allmän plats

IFK Göteborgs supportrar vid årets match mellan IFK Göteborg och Malmö FF på Gamla Ullevi i Göteborg.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
De senaste veckorna har det skrivits spaltmetrar om den tolfte spelaren, fotbollssupportern, som i grupp beter sig som en praktidiot. Fotbollssupportern som urinerar på husväggar och slänger skräp på gatan. Fotbollssupportern som ropar hora, hora, hora och super i parken.
Tyvärr är det just dessa krönikor som får mest plats i medierna. Speciellt när de skrivs av en före detta dokusåpakändis eller en operasångerska. Personer som med stor sannolikhet inte varit på varken en final i Europa League, ett Stockholmsderby, eller en fotbollsmatch i Allsvenskan. Jag kan näst intill garantera att dessa människor inte stått på ståplats eller en klacksittplats överhuvudtaget. Ändå ska dessa människor få skrika högst om hur illa fotbollssupportern beter sig. Det är väldigt sällan någon skriver något positivt om honom, henne eller hen.
Jag är fotbollssupporter, jag älskar mitt lag, jag spenderar tusentals kronor per säsong för att följa mitt lag i solsken och i rusk. Jag visar prov på min kärlek genom delaktighet i tifon, sånger och ramsor.
Jag är en ledande figur i Änglarna Skåne, en sektion under Supporterklubben Änglarna som i sin tur är officiell supporterklubb till IFK Göteborg. Änglarna Skåne fungerar som en samlingspunkt för fotbollssupportrar bosatta i Skåne men välkomnar alla supportrar till IFK Göteborg.
Machokulturen på fotbollsläktaren och i anslutning till match finns och är ett stort problem då personer som inte följer normen för en fotbollssupporter exkluderas. Beroende på var du står och var du vill vara delaktig, stöter du på olika former av macho- och läktarkultur. Jag vill inte sticka under stolen med att jag sjungit hatramsor om domare och motståndarlag. Å andra sidan verkar jag dagligen för allas rätt att befinna sig på läktaren.
Mitt bland allt hat och exkludering finns organisationer och initiativ för att öka inkluderingen på läktaren. De flesta större lag har numera supportergrupperingar för kvinnor. Exempel på dessa är Blåvita brudar, Malmösystrar och Gulsvarta systrar. Fotbollssupportrar mot homofobi är en gruppering för att motverka exkludering av HBTQI-personer på läktaren och på planen. Dock existerar de sistnämnda än så länge enbart i Malmö FF:s led. Tifo-grupperna hos de olika lagen är utmärkta exempel på supportrar som visar kärlek och färg för sitt lag med allt från flaggviftande konfettihav till enorma banderoller.
Andra initiativ som visar att fotbollssupportern faktiskt är en bra person är bland annat ”Stötta Mio” där bland andra MFF-familjen och ÖFK/Falkarna samlade in drygt 80 000 kronor respektive knappt 60 000 kronor till stöd för en pojke med en mycket besvärlig sjukdom.
Hur mycket media än publicerar kändisars uppfattning om fotbollssupportern och dennes ohyggliga grisighet bör fler röster få göras hörda som faktiskt har en aning om vad som sker. Allt från gemene fotbollssupporter till personligheter i sociala medier.

Hampus Magnusson

Fotbolls- och supporterskapsintresserad 30-åring, kallad Glenn bland himmelsblå vänner. Ledande i Änglarna Skåne. Arbetar natt inom kommunal LSS på en gruppbostad för barn och ungdomar.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen