Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skjuten toppolitiker behöver opereras igen

Den republikanske toppolitikern Steve Scalise vårdas för livshotande skottskador efter dådet i Virginia. Hans tillstånd är fortfarande kritiskt och han kommer att behöva ytterligare operationer.

USA:s president Donald Trump och hans fru Melania besökte sjukhuset där den republikanske toppolitikern Steve Scalise vårdas för livshotande skottskador efter dådet i Virginia.Bild: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Enligt ett uttalande från sjukhuset fick Scalise skador på inre organ och drabbades av kraftig inre blödning vid skottlossningen.
Attacken mot kongressledamöter skedde på en baseballplan i Virginia.
Läs också Skjuten politiker har livshotande skador
USA:s president Donald Trump och hans fru Melania har besökt sjukhuset. Efteråt twittrade Trump:
"Jag lämnade just sjukhuset. Republikanen Steve Scalise, en fantastisk person, är i väldigt dåligt skick – men han är en riktig kämpe. Be för Steve!"
Presidentparet hade med sig två buketter vita blommor till sjukhuset. Ytterligare en person, lobbyisten Matt Mika, vårdas för livshotande skador efter attentatet i staden Alexandria, strax söder om Washington DC. En kongressanställd och två poliser skottskadades också, men deras tillstånd är inte allvarligt.
Enligt ett uttalande från Mikas familj träffades han med flera skott.
Scalise uppges ha träffats i höften. Innan Scalise genomgick den första operationen var han "på gott humör och talade med sin fru på telefon", meddelade hans kansli i ett uttalande. Men efter operationen beskrivs hans tillstånd som livshotande.
Mellan 15 och 25 kongressledamöter ska ha varit vid idrottsplatsen där kongresslaget tränade inför en välgörenhetsmatch.
Eftersom viktiga politiker deltog i träningen fanns poliser från den amerikanska federala polismyndigheten US Capitol Police redan på plats.
Den misstänkte gärningsmannen, 66-årige James T Hodgkinson från Illinois som var uttalad antirepublikan, sköts ihjäl av polisen.
Inlägg som Hodgkinson gjort på sociala medier visade att han var starkt emot Trump. Men enligt hans bror fanns det inga misstankar om att han skulle ta till våld.
– Jag vet att han inte var nöjd med hur saker och ting gick, valresultatet och annat, säger Michael Hodgkinson till The New York Times.
Men han tillägger att nyheten om broderns skottlossning kom "helt oväntat".
Den misstänkte skytten ska ha arbetat som volontär under demokraten Bernie Sanders presidentaspirantkampanj, uppger Sanders själv.
"Jag blir illamående av den här föraktliga handlingen", skriver Sanders som också sänder sina kondoleanser till offren och tackar polisen för dess "heroiska insats".
Donald Trump, som fyllde 71 år på onsdagen, är "djupt sorgsen" över det inträffade och ställde in dagens engagemang. Presidenten gjorde ett uttalande i Vita huset och sade då att han hoppas på ett snabbt tillfrisknande för alla de skadade. Han vände sig särskilt till Steve Scalise:
– Amerika ber för dig, sade han.
Representanthusets republikanske talman Paul Ryan säger att kongressens ledamöter står enade efter skottlossningen.
– Vi står enade. Vi står enade i vår chock, vi står enade i vår ångest. En attack på en av oss är en attack på oss alla, sade Ryan i representanthuset timmar efter attacken.
Fakta

De leder republikanerna i representanthuset

Republikanerna har i dag majoriteten i representanthuset med 233 av de 435 ledamöterna. Här är partiets ledning i kammaren:

Talmannen: Det högsta ämbetet i kongressen, nummer tre i "successionsordningen" till Vita huset efter vicepresidenten. Posten innehas av Wisconsinpolitikern Paul Ryan.

Majoritetsledaren: Den som sköter mycket av det dagliga arbetet i kammaren och försöker skapa konsensus bakom exempelvis lagförslag. Posten innehas av Kalifornienpolitikern Kevin McCarthy.

Majoritetsinpiskare: Den som bland annat ser till att partikamraterna röstar och röstar "rätt" i kammaren. Posten innehas av Louisianapolitikern Steve Scalise.

Ordföranden i Republikanernas partigrupp: Organiserar alla republikaner i representanthuset, håller regelbundna möten och informerar. Posten innehas av Oregonpolitikern Cathy McMorris Rodgers.

Källa: House.gov, Kongressens informationssajt Conginst.org

Gå till toppen