Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det finns material att ösa ur i vår verksamhet”

Den 20 juni släpper villa- och sjukhuspopartisten Henrik Widegren sitt tredje album "Du är inte frisk, du är bara inte tillräckligt undersökt".

Henrik Widegrens senaste album handlar bland annat om mellanchefsblues och värdegrundsarbete.Bild: Ingemar D Kristiansen
Henrik Widegren är lundensaren personifierad – läkare, tidigare Lundaspexare och nuvarande medlem i Fråga Lund-panelen. Men inte alla Lundaläkare och humorister kanaliserar sina upplevelser inom sjukvården till låtar som kan benämnas sjukhuspop. Sedan 2012 har Henrik Widegren skrivit och uppträtt med musik om sjukvården som samlats i albumen "Sjuka sånger" och "Absolute landsting".
Nu är det dags för tredje albumet, vars titel "Du är inte frisk, du är bara inte tillräckligt undersökt" kan tyckas vara en motsättning till den tidigare singeln "Googla aldrig dina sympton".
– Det är en gammal läkarklyscha, att letar man ordentligt kan man alltid hitta något. Man kan se det som reklam för sjukvården, men också som en uppmaning att hålla sig ifrån den. Och ja, det kan vara en väckarklocka för alla hypokondriker, förklarar Henrik Widegren.
Du är ganska produktiv. Det är bara ett år sedan du släppte "Absolute landsting".
– Ja, något ska man göra när man går jour. Det väcker ofta så mycket tankar. Allt material grundar sig i möten med patienter. Det finns att ösa ur i vår verksamhet, säger Henrik Widegren.
Hur skiljer sig det nya albumet från de tidigare?
– På det första var det mest visor. Det här är mer producerat och det blir både disco och punk. Jag är musikaliskt ganska textig men jag har haft väldigt kul i studion med mina producenter Markus Nilsson och Tobias Ekqvist, säger Henrik Widegren om musiken där genrer som gammelvals, folkmusik, gladpop, läkarrock och powerballader även ingår, och som beskrivs som "lika omväxlande som en kväll på akutmottagningen".
Henrik Widegren är även medlem i villapopbandet Verklighetens folk, som gör låtar om rotavdrag och resor till återvinningscentralen och släpper sin fjärde ep "Villapop 4" snart. Både den och de nya sjukhuslåtarna framförs live för Lundaborna för första gången under Lund Comedy Festival i september.
Om du inte kan hålla dig tills dess får du besöka Landskrona visfestival där Henrik Widegren gör sitt nästa offentliga framträdande den 15 juli.
– Musiken är lika mycket terapi för mig som den eventuellt är för andra. Den är en form av sjukvård.
"Du är inte frisk, du är bara inte tillräckligt undersökt" finns på Spotify och Henrik Widegrens Youtube-kanal från den 20 juni.
Gå till toppen