Kultur

"Rough night": Frispråkig kvinnlig komedi blir fånig kriminalfars

Scarlett Johansson och Jillian Bell.Bild: Macall Polay

Rough night

BIO. KOMEDI. USA, 2017. Regi: Lucia Anellio. Med: Scarlett Johansson, Jillian Bell, Zoë Kravitz, Kate McKinnon. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.41.

Under collegeåren var de fyra partyglada tjejerna nära vänner i vått och torrt. Tio år senare flyger de till Miami för en blöt, kokain­dränkt möhippa veckan innan den blivande bruden och Hillary Clinton-lika statsvetaren Jess (Scarlett Johansson) ska ställa upp i ett delstatsval. Väl på plats utökas skaran av Pippa (Kate McKinnon), Jess kompis från studieåret i Australien.
Läs mer:Lista: Så blir film och tv-sommaren
Vad som till en början ser ut att vara ännu en lätt galen, sexuellt frispråkig, komedi om kvinnlig vänskap med inslag av konkurrens och avundsjuka och med den dominerande läraren Alice (Jillian Bell) i centrum, tar rätt snart en överraskande vändning och utvecklas till en fånig kriminalfars och gömma-liket-lek. Visserligen ser filmen med ett ironiskt öga på före­teelser som droger, trekantssex med mera bland dessa medelklasskvinnor, men berättelsen om deras relationer försvinner i allt trams.
Regissören Lucia Anellio har tidigare främst jobbat för tv. Utifrån det här manuset gör hon inte något intryck som någon personlig bildberättare. Främsta tillgången är inte oväntat skådespelarna men de borde verkligen få arbeta med intelligentare och vettigare komedimaterial. Efter föregångare som ”Bridesmaids” och tv-serier som ”Sex & the city” och inte minst ”Girls” spelar ”Rough night” dessvärre i buskisligan.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 16 juni
Gå till toppen