Åsikter

Läsartext: Har alla dessa touchskärmar fått oss att tappa vårt sociala sammanhang?

Det här är generationen där sociala medier går före inspiration och stimulans, skriver Dino Alajbegovic.Bild: Roald Berit
Efter en helt vanlig utgång med en vän i helgen kunde jag efter en tid konstatera att vi idag, 2017, blivit mindre sociala och omtänksamma än någonsin. Den sorgliga synen där var tredje individ sitter bredvid någon med fullt fokus på mobilen gjorde ont.
De långa vänskapslistorna, teknologin och uppkopplingen har för det mesta enbart gjort oss mer själviska och vänskapslösa än någonsin.
Nya antisociala nätverk omringar oss varje dag, samtidigt som de utger sig för att vara raka motsatsen, och det värsta av allting är att nya människor faller för det varje dag. Så många selfies, ”my stories” och likes, samtidigt som alldeles för lite av ”oss” och ”vi” är inblandat i våra digitala vardagar. Var är empatin? För dagens generationer som inte känner till ordet, så betyder det inlevelse i en annan persons känslor, medlidande – att ha förmåga att känna för andra.
Vi stirrar idag hellre ner i den svarta skärmen än tittar på det vackra omkring oss. Det är så mycket omkring oss som vi missar varje dag när vi sitter där och mäter självvärdet genom antalet följare, likes och kommentarer. Samtidigt ignorerar vi dem som verkligen älskar oss. Det verkar som att vi hellre skriver en kommentar eller skickar en like istället för att prata med någon som vill dela en riktig kram och prata ansikte mot ansikte.
Det här är generationen där sociala medier går före inspiration och stimulans. Chattgrupper har ersatt platserna där vi skålade glas mot glas. Hur blev det så här?
Kanske är det så enkelt att alldeles för många människor spenderar pengar de inte tjänat eller tid de inte har på att köpa och visa upp saker de egentligen inte vill ha, för att imponera på människor som de egentligen inte tycker om?
Kanske är det dags att människorna som gör så lite för dig slutar kontrollera så många av dina tankar och slutar ta så mycket av din tid, dina känslor och din energi?
Kommer du ihåg när folk hade dagböcker och blev fly förbannade när någon annan tog sig friheten att läsa något privat i dem? Idag är alla i allas smutstvätt och rotar, där innehållet är elden och de sociala medierna tändvätskan.
Är du villig att ge upp livet i de sociala nätverken för ett hälsosamt förhållande? Valet är idag svårare än det någonsin behövt vara.
Jag? Jag gör ett aktivt val: att kontrollera eller att vara kontrollerad.
Jag vill inte längre förstöra minnesvärda och värdefulla stunder genom att filma dem. Jag vill bara uppleva dem och bevara dem i mitt hjärta.
Jag vill inte längre ta bilden av den fina måltiden på restaurangen, utan tänker bara avnjuta den.
Jag vill inte ha den nya appen, den nya uppdateringen eller den senaste mjukvaran.
Jag ser fram emot ett leende på folks ansikten när batteriet tar slut – samtidigt som friden, koncentrationen och den verkliga konversationen tar plats och upplevs på riktigt.
Nästa gång du passerar en klädaffär med uppklädda och flashiga skyltdockor, gå in i affären och ta en titt på de fula trådarna, de ojämna skruvarna och träbitarna som håller uppe de nakna skyltdockorna. Då kommer du att inse att det du såg i fönstret är det folk utger sig för att vara.
Vem vet? Du kanske insåg att du inte vill vara den dockan längre, och äntligen insett att falska människor alltid kommer att ha en image att upphålla, medan äkta människor aldrig brytt sig om något annat än att vara de bästa de kan vara, både för sig själv och andra.

Dino Alajbegovic

Dino Alajbegovic är statlig ekonom inom interregionala EU-projekt. Han har en bakgrund inom fotboll, musik samt sociala aktiviteter som inspirerar och lyfter andra.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen