Malmö

Nazistattack mot Oxievångsskolan – samma dag som skolavslutningen

Stora delar av Oxievångsskolan ”spärrades” av i natt – av nazister. Grönvitt avspärrningsband sattes upp framför huvudentrén och dörren hade klottrats ner med slagord. ”Det är fruktansvärt att man kan bete sig på det här sättet mot 520 barn på vår skola”, säger rektorn.

Stora delar av Oxievångsskolan spärrades av med platstejp natten till fredagen.Bild: Läsarbild
I dag är det skolavslutning för Malmös grundskoleelever. Men någon gång under natten till fredagen spärrade nazister av stora delar av Oxievångsskolan med grönvit plasttejp. Tejpen var försedd med Nordfronts logga. Nordfront är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt. Nazisterna hade även klottrat nazistiska slagord på skolan och satt upp plakat.
Oxievångsskolans rektor Jenny Nyberg blev väckt av Malmö stads tjänsteperson i beredskap klockan fyra i morse.
– Då fick jag reda på att polis och väktare hade varit på skolan i natt och sett den här skadegörelsen. Det är fruktansvärt att man kan bete sig på det här sättet mot 520 barn på vår skola, säger hon.
Det är inte första gången Oxievångsskolan utsätts för nazistisk skadegörelse.
– Under vårterminen har vi gjort ett antal polisanmälningar efter att någon har klistrat upp nazistiska budskap på skolan. Men anmälningarna har lagts ner, säger Jenny Nyberg.
Under torsdagen firade högstadieeleverna terminsavslutningen med en stor skolbal inne i stan.
– Det var en fantastisk tillställning och vi har en underbar skola. Den här typen av organisationer ska inte få uppmärksamhet idag. Idag är det våra underbara barns skolavslutning och det är dem som ska stå i fokus, säger rektorn.
Klockan 8.30 i dag startar Oxievångsskolan sin sommaravslutning.
– Eleverna ska inte behöva möta det här. Om inte allting är borta kommer vi att klistra över det med lappar som önskar glad sommar, säger Jenny Nyberg.
Gå till toppen