Staffanstorp

Skånefestivalen fick blöt inledning på torget i Jakriborg

”Vad kul att priset går till en gammal anarkist som ställde till med så mycket här i byn!”, sa estradören Emil Jensen när han återvände hem till Hjärup för att ta emot Staffanstorps kulturpris och roa sig på Skånefestivalen.

Emil Jensen tackar Staffanstorp för kulturpriset. Bakom honom festivalgeneralen Ivar Sjögren och kulturnämndens ordförande Margareta Pauli.Bild: Patrick Persson
Efter fem år med irländsk festival är det nu Skånefestival som gäller på torget i Jakriborg.
– Vi har ju faktiskt fin kultur i Skåne också, och den kan vara värd att lyfta fram, sa Christian Sonesson, ordförande i Staffanstorps kommunstyrelse, när han klippte av det rödgula bandet och invigde två dagars Skånefestival.
Torget i Jakriborg var välfyllt – åtminstone de delar som täcktes av tält. Skånefestivalen fick en blöt inledning.
Skånefestivalen i Jakriborg fick en blöt inledning, men Lunds studenters folkdanslag trotsade regnet.Bild: Patrick Persson
– Regnet är bra. Det blir mer trovärdigt på det här sättet. För så här var vädret alltid på sommarlovet när jag var liten, sa Emil Jensen när han tagit emot kulturprischecken från kulturnämndens ordförande Margareta Pauli.
Emil Jensen växte upp i Skånebyn i Hjärup.
I prismotiveringen framhåller kulturnämnden att Emil Jensen, trots att han numera bor i Stockholm och sällan besöker hembyn, är ”en av kommunens mest lysande stjärnor" och ”en estradör som lockar gammal och ung till både eftertanke och reflektion”.
Om man inte kan bli profet i sin egen hemstad kan man åtminstone bli poet i sin hemby, resonerade festivalgeneralen Ivar Sjögren.
I stället för irländskt blir det nu två dagars festival med skånsk musik och kultur i Jakriborg: Danne Stråhed och Dynamo, Sméns blomma och dansbandet Voize. Sillaskola, skånsk allsång, äggakaka, spettekaka och barnunderhållning.
En stjärna från Hjärup. Emil Jensen fick Staffanstorps kulturpris överlämnat av Margareta Pauli, ordförande i kulturnämnden.Bild: Patrick Persson
En utprovning av Skånes godaste öl står också på programmet.
– Det fanns en tid när Sverige bara hade fem bryggerier. Idag finns det 31 bryggerier bara i Skåne, säger provsmakningsvärden Simon Axéll-Thoor.
Det tar två dagar att prova fram det bästa. Lördagens hela festivalprogram hittar du på Staffanstorps hemsida.
Gå till toppen