Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Baskettalangens resa går via Island

Det finns många vägar till de stora basketligorna. Malmöspelaren Andrée Michelssons går via Island. – Jag kunde aldrig föreställa mig den utvecklingen jag haft, säger 20-åringen.

Förre Malbasspelare Andrée Michelsson är proffs på Island.Bild: Patrick Persson
Efter en succésäsong på Island har baskettillvaron vänt för förre Malbasspelaren Andrée Michelsson. Även om hans isländska lag Snæfell slutade i botten av ligan även i år gjorde 20-åringen ett så starkt intryck att han står med många valmöjligheter inför framtiden.
– Jag har erbjudande från fyra lag på Island och ett lag i den italienska andraligan. Det är mycket att tänka på, men jag tror det lutar mot ytterligare ett år på Island, säger han.
Han blev en av sitt lags bästa poängplockare under debutsäsongen och uppmärksammades även sedan han som den yngste någonsin att ha gjort 34 poäng i en ligamatch.
– Även om det inte gick så bra för laget så har det varit en stor personlig framgång. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig när jag åkte dit i höstas, men det har varit väldigt bra för mig. Jag har utvecklats mycket och kunnat visa upp mig, säger han.
Basketen på Island tar kliv framåt. 2015 tog sig landslaget sig till sitt första EM-slutspel någonsin och var där nära att rubba stornationer som Tyskland, Italien och Turkiet. På den lilla ön växer intresset för sporten och kvaliteten höjs för varje säsong. Michelsson rankar idag den isländska ligan högre än den svenska som han debuterade i under 2015.
– Det är ganska mycket publik på matcherna och utanför blir man igenkänd. Jag får skriva autografer och vara med på bilder.
Med isländsk mamma har Andée Michelsson dubbelt medborgarskap, vilket gjort att han spelat som inhemsk spelare och även representerat Island i ungdomslandslagen.
I ligan tillåts klubbarna bara ha en utländsk spelare och med sitt dubbla medborgarskap konkurrerar han som point guard inte med andra utländska stjärnor.
Den senaste säsongen har han varit helprofessionell och inte behövt tänka på annat än basket.
– Jag och lagets amerikan – som jag även delade hus med – har till och med haft tillgång till klubbens kock som lagat tre mål mat till oss varje dag. Det har gjort att jag även lärt mig mycket om kost och sett hur mycket det kan påverka. Jag har ätit bra mat varje dag och inte ätit socker på åtta månader.
Träning två gånger om dagen och faciliteter som eget gym och simbassäng är andra saker som han menar har bidragit till hans utveckling.
– Fler och fler utländska stjärnor har Island som ett av sina första steg när de bygger upp karriären, säger Andrée Michelsson, som även han har målsättningen att nå mycket längre.
– När jag är som bäst vill jag spela i en av världens bästa ligor och det tror jag att jag har potential för. För att nå dit behövs erfarenhet och den kan man inte få av att sitta på bänken. Det här året har jag tagit för mig när jag har fått spela och visat att jag inte backar för utmaningar.
Gå till toppen