Malmö

Från Malmö till Öland – asylstafetten ger sig ut på vandring

Under lördagen samlades ett 50-tal demonstranter på Möllevångstorget för att uppmärksamma asylsökandes villkor– och börja promenera till Öland.

Demonstranter samlades på Möllevångstorget, inför den planerade promenaden mot Öland. Första anhalt blir Lund.Bild: Julius Viktorsson
– Vi tycker att migrationsprocessen är ett lotteri. Det kan vara två personer med samma asylskäl, men en får stanna och den andra inte. Man skickar flyktingar till Kabul trots att det sprängs och mördas där. Det är omständigheter som man måste räkna in, säger Andreas Mårtensson, arrangör för Asylstafetten, som anordnas för femte året.
I 27 dagar kommer en grupp personer att gå från Malmö till Öland (och stanna till och sova emellanåt). I Skåne kommer man att gå till Lund, och därifrån upp till Kristianstad via bland annat Kävlinge, Eslöv och Höör.
Andreas Mårtensson är en av arrangörerna bakom Asylstafetten, som är en fristående ideell organisation.Bild: Julius Viktorsson
Under lördagsförmiddagen samlades ett 50-tal demonstranter för att hålla tal, spela musik och dramatisera de asylsökandes berättelser, innan man inledde färden mot Öland.
– Jag vet inte hur många personer som deltog totalt förra året, men det var hela tiden en grupp på ungefär 20 personer som gick tillsammans. Vi har med oss tält och sovsäckar och sover över i kyrkor, hos föreningar och privatpersoner längs vägen. Men vi säger inte exakt var vi stannar till av säkerhetsskäl, säger Andreas Mårtensson.
Sydsvenskan träffar en 22-årig asylsökande från Afghanistan. Han har bott i Sverige i tre och ett halvt år, och väntar på besked om uppehållstillstånd. Han har varit med förr. I fjor gick han hela vägen till Göteborg med Asylstafetten. I år ska han gå hela vägen till Öland.
– Det känns bra att vara här, och det är roligt när personer från olika kulturer arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål, säger mannen.
Läs alla artiklar om: Utvisningar efter asylavslag
Gå till toppen