Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ilska mot att Sverige avvisar till blodiga krig

De kom till Möllevångstorget i Malmö för att protestera mot att barn som vuxna utvisas till krig. Precis som i många andra svenska städer samlades människor för att demonstrera mot att asylsökande utvisas till Afghanistan och Irak.

Förtvivlan och ilska i demonstrationen mot den svenska asylpolitiken.Bild: Peter Frennesson
Demonstranterna i Malmö kom samtidigt som torghandeln packade ihop och de stora sopmaskinerna rengjorde torget från grönsaker och frukt ingen ville ha.
Runt statyn "Arbetets ära" stod plakat lutade med slagord som "Afghanistan helt säkert osäkert Amnesti nu", "Skicka inte mig till krig" och "Yalla Yalla Sverige åt alla".
Fokus var på situationen för irakier och afghaner som hotas av utvisning efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Bara för två dagar sedan kom Migrationsverkets senaste rapport om situationen i Afghanistan. Den säger att det troligaste är att den fortsätter att förvärras för att striderna mellan talibaner och regeringsstyrkor trappas upp. Antalet civila som dödats eller skadats till följd av konflikten var under 2016 rekordhöga 11 418 personer. En rapport som inte ändrar Migrationsverket syn på afghaner som söker asyl i Sverige.
Läs också Säkerhetsläget i Afghanistan förvärras
– Det är orimligt att skicka tillbaka folk till ett krig, oavsett om det är vuxna eller barn, sa Charlotte Ziethen som tillhör en volontärgrupp för ensamkommande barn i mellersta Skåne.
Mia Lychou, Ebrahim Husseini, Ingeborg Löfgren och Charlotte Zeiten hade åkt från Höör för att visa sitt stöd till asylsökande som kan tvingas lämna Sverige.Bild: Peter Frennesson
Hon satt fast med handklovar med en av de afghanska pojkarna som hon är med och stöttar, Ebrahim Husseini. Tillsammans bar de ett tygplakat med orden "Utvisar du min son utvisar du mig".
Ebrahim Husseini hotas inte av avvisning. Men han känner flera som gör det. Han har varit i Sverige i ett år och åtta månader och väntar på ett beslut från Migrationsverket.
– Väntan är svår, sa han.
– Jag förstår inte vad det är som ligger bakom att regeringen bestämmer att folk kan skickas till ett krig. Vad är det vi inte får reda på? sa Charlotte Zeithen
På Möllevångstorget samlades demonstranterna för att protestera mot den svenska asylpolitiken.Bild: Peter Frennesson
Hon arbetar för att asylsökande som varit i Sverige i mer än ett och ett halvt år ska få stanna.
– Det värsta är att de inte kan göra något under väntan. Tänk om vi till exempel hade kunnat övningsköra, det hade väl varit bra?
Många demonstranter har nerblodade tröjor. Blodet är falskt, men ska visa vad som kan vänta dem som tvingas tillbaka till länder som de flytt från.
Läs också Åter oroligt vid asyldemonstration
Sedan en månad pågår en demonstration utanför Migrationsverket på Agnesfridsvägen i Malmö. Det är irakier som demonstrerar mot Sveriges asylpolitik. En av demonstranterna talade på Möllevångstorget. Han pratade om irakiers behov av skydd mot IS och andra gangstrar i det forna hemlandet.
– Vi kan inte åka tillbaka, vi måste få ert skydd, sa han.
Åsa Langöe kämpar för att en av hennes afghanska elever ska få en rättvis prövning. "Han har haft sådan otur med sin tidigare advokat:"Bild: Peter Frennesson
Åsa Langöe hade en liten egengjord skylt med orden "Don't break my heart".
– Jag har en elev på Vårboskolan i Arlöv som blivit uppskriven till 18 år. Han har suttit i förvar, men är frisläppt nu. Vi har ordnat en bättre advokat så jag hoppas att han kommer att få stanna. Han har haft en sådan otur med sin tidigare advokat, sa hon.
Daniel Sestrajcic, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.Bild: Peter Frennesson
Daniel Sestrajcic, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, talade också innan demonstrationen tågade mot Gustav Adolfs torg.
Han betonade vikten av civilkurage och civil olydnad bland dem som arbetar med avvisningar för att stoppa dem, i alla fall tillfälligt.
Men han pläderade också för att alla deportationer upphävs, för stopp för svensk vapenexport till diktaturer och krigförande länder och för flyktingamnesti. Och för att alla kan vara med och påverka den svenska asylpolitiken.
– Ring en riksdagsledamot och berätta vad du tycker. Vi är trevliga och vill prata, sa han.
Gå till toppen