Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

May medger brister i stöd till överlevande

Antalet saknade och döda efter branden i höghuset Grenfell Tower i London är uppe i 58 människor, meddelar Londonpolisen som utgår i från att samtliga är döda. Hårt kritiserade premiärminister Theresa May erkänner nu att stödet till överlevande inte varit tillräckligt.

Stuart Cundy från Londonpolisen under ett pressmöte nära Grenfell Tower.Bild: Victoria Jones/AP/TT
– Det är 58 människor som vi fått uppgifter om befann sig i Grenfell Tower under natten och som saknas, och sorgligt nog måste jag utgå ifrån att de är döda, säger Stuart Cundy, befäl hos Londonpolisen.
I antalet ingår de 30 som redan bekräftats vara döda.
Siffran kan fortfarande ändras, tillägger Cundy. 16 kroppar har hittills bärgats från brandplatsen. Polisen utgår ifrån att inga överlevande finns kvar inne i byggnaden.
19 personer vårdas fortfarande på sjukhus.
Utredningen har fokuserat på de personer som polisen vet befann sig i Grenfell Tower.
– Men det kan vara så att vissa befinner sig i säkerhet och av någon anledning inte har hört av sig till polisen ännu, säger Cundy och uppmanar folk att kontakta polisen.
Polisen utreder också om det fanns fler människor i höghuset, utan att andra visste om det. Förödelsen inne i byggnaden är stor, konstaterar polisen som nu lyckats ta sig in i byggnaden från taket för att försöka hitta fler offer. Arbetet med att bärga och identifiera kropparna beräknas kunna ta veckor.
Branden kommer att utredas grundligt, och finns det bevis för att brott har begåtts kommer polisen att göra allt för att rättvisa ska skipas, betonar Cundy.
Den brittiska premiärministern Theresa May har på lördagen träffat överlevande från branden, som framförde sina krav och vad de förväntar sig av myndigheterna. Mötet höll på i över två timmar på Mays kontor på Downing Street 10, medan demonstrationer pågick utanför.
Efter mötet medger May i ett uttalande att "stödet på plats till familjer som behövde hjälp eller information timmarna omedelbart efter denna skrämmande katastrof var inte tillräckligt", skriver The Guardian. Premiärministern höll också ett möte med regeringen för att försäkra sig om att allt möjligt stöd ges åt dem som berörs av tragedin, sade en talesperson för Downing Street.
May har kritiserats hårt för hur hon hanterat tragedin. Hon ansågs undvika lokalbefolkningen när hon besökte den 24 våningar höga byggnaden i torsdags. När hon återvände dagen efter skrek folk åt henne att skämmas.
Hon har nu också erbjudit ekonomisk kompensation på fem miljoner pund till drabbade familjer.
Fakta

Branden i Grenfell Tower

Brandlarmet från 24-våningsbyggnaden Grenfell Tower i North Kensington, London, kom 00:54 måndag den 14 juni. 44 brandbilar och över 200 brandmän och rökdykare larmades till platsen. Huset hade cirka 127 lägenheter och minst 200 boende.

Det har brunnit i samtliga av husets våningsplan från den andra våningen och uppåt. Elden spred sig snabbt uppåt via fasaden, och fasadbeklädnaden i det nyrenoverade huset misstänks av experter inte ha varit tillräckligt brandsäkert. Det finns många vittnesuppgifter om människor som stått i fönstren till sina lägenheter och desperat ropat på hjälp, och om totalt rökfyllda trapphus och våningsplan.

Branden var under kontroll först drygt ett dygn senare, 01:14 tisdagen den 15 juni.

Källa: BBC

Gå till toppen