Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”När jag tänker på Kabul ser jag bara döden framför mig”

Sadiq Hassani ska troligen utvisas till Kabul under söndagen. Till en plats där han aldrig varit och där han inte känner någon.
– När jag tänker på Kabul ser jag bara döden framför mig.

Sadiq Hassani.Bild: Privat
Sadiq Hassani kom till Malmö för två och ett halvt år sedan. När han sökte asyl hos Migrationsverket berättade han att han var 16 år.
I dag pratar han väldigt bra svenska. Han har gått i skola i Ystad och senast i Malmö, på Värnhemsskolan. Han gick där till den 2 maj när han hämtades av polisen och togs till förvaret i Åstorp.
– Jag gick i skolan, jag hade kompisar och jag spelade fotboll i FC Barrikaden, berättar Sadiq Hassini på lördagskvällen.
Under lördagen kom han till ett förvar i Märsta utanför Stockholm och där väntar han på besked vad som ska hända under söndagen.
– Ingen kan säga något. Jag känner mig som i chock.
Läs också Fyra mördade i dåd mot Kabulmoské
Den 12 juni fick han reda på att han hade ett resedatum den 18 juni. Hans vänner som besökt honom på förvaret i Åstorp trodde att han skulle lämna det under söndagen.
– Men när vi besökte honom i förmiddags fick vi plötsligt reda på att besökstiden var slut. Någon annan skulle ha rummet, berättar en av Sadiqs vänner.
Hon berättar också att det inte dröjde länge innan de såg en av Kriminalvårdens bilar lämna förvaret i Åstorp och att de undrade om Sadiq satt i den.
– Hans telefon var plötsligt avstängd och vi kunde inte nå honom som förr. Jag tror att de tog honom en dag tidigare för att slippa protester, säger vännen.
Det var Sadiq Hassani som satt i bilen på väg norrut.
– Jag fick besked att jag hade några minuter på mig att packa ihop mina saker. Jag fick inte ens tid att säga hej till dem jag känner på förvaret. Jag behandlades som en idiot.
Läs också Antalet döda efter Kabuldåd ökar kraftigt
Han berättar om att familjen flydde Afghanistan när han var liten. Först till Pakistan, sen till Iran. han berättar om tre avslag på sina asylsökanden, om överklaganden som inte godtagits och om att Migrationsverket skrivit upp hans ålder med åtta månader.
– Jag sa att jag var beredd att gå till läkaren för att bevisa mina ålder, men så blev det inte.
Under tiden i förvaret, drygt en och en halv månad, har han legat på sjukhus två gånger för panikångest.
– Jag har ett hårt tryck över bröstet nu, men de säger att det inte går att kolla här.
I maj planerade Sadiq Hassani att fortsätta spela fotboll och att läsa samhällsprogrammet på gymnasiet i höst.
– Det är ett program som skulle passa mig, säger han helt kort.
Nu vet han inte vad som händer. Han säger att han känner sig stressad och orolig.
– När jag tänker på Kabul ser jag bara döden framför mig. Jag tror att jag dör där.
Gå till toppen