Malmö

Läsartext: Nej, jag tänker inte sluta snacka som jag gör bara för att du inte gillar det

Många har fördomar om Rosengård och människorna som kommer därifrån. Det skriver Mohammed Jawad om idag. Konstverket i tunneln är Zlatans leende av Björn Carnemalm.Bild: Johan Pihlemark
Förra helgen var jag och tränade i Trollhättan tillsammans med min klubb.
Själv har jag två dialekter, Rosengårdsslang samt vanlig rikssvenska. Oftast talar jag rikssvenska men just denna gång dök slangsvenskan upp och i princip alla vände sina mördarblickar mot mig. Dagen därpå var det ingen som ville prata med varken mig eller mina kamrater. Varför gav de oss den attityden? Är det en genomskinlig mur som skiljer oss med slangdialekter från de ”finare” dialekterna?
Kvällen innan hemresan samlades alla för att hälsa av, därefter samlade jag alla från Trollhättans klubb och frågade varför de ignorerade och visade en sådan respektlöshet mot oss.
”Inga gangsters är välkomna här!”, utbrast en av deras medlemmar.
Jag kunde inte tro mina öron. Jag är uppvuxen i Rosengård och har vuxit upp med slang nästan hela mitt liv men är jag en “gangster” bara för att jag råkade säga något med denna dialekt? Nej, jag kan tala rikssvenskan minst lika bra som slang men eftersom jag är uppvuxen i Rosengård är det enklare att tala med något jag vuxit upp med.
Jag har spekulerat kring varför just min dialekt möter just denna attityd hos hundratusentals människor och min slutsats är att allt hat som uppstår är delvis på grund av kriminella eller så kommer den från individer med ett stängt sinne, de som gillar att dra alla över en kam.
På sociala medier som Facebook finns en massa högervridna sidor (exempelvis Avpixlat och Exponerat) som påstår att de som begår mest brott är så kallade ”rosengårdare” eller ”rinkebyare” vilket kan möjligtvis vara sant. Många kriminella från förorter som Rosengård och Rinkeby använder sig av slang, men på grund av dessa nyheter blir folk med ett stängt sinne ännu mer konservativa och drar alla över en kam. Då uppstår liknande situationer som den jag fått uppleva i Trollhättan.
”Men kan du inte bara sluta snacka som du gör? Så slipper vi klaga på dig.” är något som jag hör ofta från folk och nej, definitivt inte.
Som sagt är jag uppvuxen i Rosengård och jag har all rätt att använda mig av slang eller ett annat språk för den delen. Du som klagar har ingen rätt att tvinga mig till något. Naturligtvis finns det många som tycker att språket är fult (inkluderar mig själv) men det är något jag talat i sexton år och är svårt att byta ut.

Mohammed Jawad

Mohammed Jawad är sexton år och är uppvuxen på Rosengård.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen