Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

Skam analys avsnitt 9 – ”Yousef er en skikkelig bra person”

Vi skärskådar den norska dramaserien varje vecka. Idag: Kärleken.

Detta är alltså en analys av avsnitt 9 i fjärde säsongen av Skam. Vi skriver om varje avsnitt på detta sätt. Planen är att publicera varje lördag. Och obs: Varning för spoilers! Titta helst på avsnittet först och läs sen.
Aaaaahh. Äntligen. Det var egentligen självklart att det var hit vi skulle. Ut på en date med Sana och Yousef och låta oss bländas av deras leenden och ögon nästan lika mycket som de bländar varandra. Men vägen dit har varit så lång och krokig att jag ärligt talat nästan tappade sugen i veckan.
Låt mig citera mig själv. I texten om avsnitt 2 skrev jag: Manusförfattaren och regissören Julie Andem är mycket bra på att suga på karamellen och låta spänningen löpa från scen till scen. Vi tillåts aldrig bli nöjda. Man kan bländas av briljansen, men också bli helt tokig på att förlösningen dröjer.
Den där jävla karamellen, alltså.
Efter förra veckan, som började i ångest men slutade med att Noora på Evas födelsedagsfest berättade för Sana att Yousef tycker om henne – att han känner att han och Sana är soulmates – har det varit väldigt mycket av och på.
På Evas fest gjorde ju William sin storstilade återkomst – i en Aston Martin värd tre miljoner – inför en chockad Noora. De båda försvann sedan inte bara från festen utan också från jordens yta och ingen av dem svarade på samtal eller meddelanden på flera dagar. Sana var nervös och sökte bland annat upp Eskild och Linn i kollektivet – mer om detta möte senare – för att konstatera att Noora inte var där heller. Olyckligt nog kom Eskild helt oombedd med goda råd som bland annat gick ut på att ett förhållande mellan en troende och en icketroende inte var att rekommendera.
Sen dök Noora plötsligt upp i skolan på tisdagen, med knullrufs och klädd i Williams skjorta och helt vansinnesförälskad. Sana hade oroat sig helt i onödan. I ett långt samtal på skolgården fick Noora först pysa ut sin lyckliga kärlek men snart började hon fråga om Yousef. När hon fattade att Sana inte riktigt kommit till skott och dessutom fick reda på att Yousef ska åka till Turkiet över sommaren och åker redan på lördag – idag! – såg hon till att Sana addade honom på Facebook (igen) och så dikterade hon ett meddelande: Vill du hitta på något med mig? Sen lutade Noora sig tillbaka, pekade med fingret mot Sana och sa: Nu smiler livet.
Då fick jag ont i magen. Det var att utmana ödet lite väl mycket.
Och mycket riktigt. Svaret dröjde plågsamt länge. Över ett dygn. Jämför med när Isak satt hemma i kollektivets kök med sina kompisar och smsade till Even att han chillade hemma – då kom Even som ett skott och befann sig utanför dörren på två minuter blankt.
Yousefs senfärdiga svar sammanföll med att Sana stod med sin mamma i köket och visade henne mobilbilder på sina kompisar. I stället för att dra sig tillbaka när hans meddelande poppade upp berättade Sana att hon gillar Yousef och det blev ett fint samtal mellan mor och dotter. De pratade återigen om vad islam säger om att den troende kvinna gifter sig med en icketroende man – denna gång i en helt annan ton – och det är då Sana säger Yousef er en skikkelig bra person.
Mamman var helt lugn med att Sana träffar Yousef – du är ju bara 17 år, du ska inte gifta dig nu – men det var hennes utläggning om att det är svårt för en troende att på allvar vara tillsammans med en icketroende som fäste i Sana. Först Eskild, sen mamman. Så hon drog sig ur träffen redan innan den var bestämd.
Sen. Fredag kväll och Sana ångrar sig. Egentligen ska hon ut och åka i Los Losers-bussen med Eva, Vilde, Noora och Chris, men efter lite messande med tjejerna gör hon något extremt modigt: hon skickar inte ett meddelande till Yousef utan RINGER honom. Mitt sjuttonåriga jag är djupt imponerat.
Så de går ut på en date. En helt vidunderlig date där de bara snackar och ler och tramsar och pratar allvar. Räknar ner sekunderna till solnedgången när Sana kan bryta fastan, höjer armarna och brister ut i ledmotivet till Rocky.
Och för att toppa detta har Yousef med sig mat i sin ryggsäck. En soppa som hans mamma lagat. Han är en riktigt bra person.
Hela den här sista scenen i avsnittet sammanfattar det som vi tidigare sett av Sana och Yousef på ett snyggt sätt. Och visar att de båda verkligen kommer ihåg de tillfällen de träffats och vad de då pratat om och att det betytt något. Det som får Sana att inse att hon ångrat sig är när en granne spelar I feel it coming, den låt som Yousef dansar till när Sana smygtittar på honom. I samtalet mellan henne och Yousef förekommer morötterna, att ha sex barn så att det räcker till ett basketlag och kackerlackor. De sistnämnda speglar på ett sätt det växelvisa "kroppen din trenger potet"-samtalen som Vilde och Noora hade i säsong två.
Vad händer nu? När Sana och Yousef kramas i slutet säger han något som vi inte hör. Stämningen är sådan att det är helt givet att daten får en fortsättning när han kommer tillbaka från sommarsemestern i Turkiet. Är detta vad Yousana blev i säsong 4 – ett poetiskt löfte om något mer?
Det är nu endast ett avsnitt kvar, förhoppningsvis ett lika matigt som detta, och det finns lite lösa trådar att väva samman. Det jag mest av allt behöver få ett avslut på är Evens historia, som ju är sammanvävd med inte bara Sanas och Yousefs utan även Elias. Den här veckan, när jag varit frustrerad över hitochditandet i handlingen, har jag läst helt strålande fanfiction om hur det hela ska klaras upp men det räcker liksom inte … jag vill ha in det i det riktiga Skam!
Ett par grejer till bara, om det här avsnittet. Två roliga och en gullig:

1. Besöket i kollektivet

Detta var nog en present till fansen, för LITE krystat var det allt att Eskild helt opåkallat skulle fråga Sana om hon behövde lite "guru advising", alltså goda råd som var ungefär lika goda som dem han gav Isak i säsong tre. Alltså väl menat men dåliga råd. Fantastiskt rolig scen.

2. Oron för Noora

"Tänk om han har dödat henne", säger Vilde med bekymrad min strax innan Williams vrålåk smyger in i slowmotion vid skolan. Extra plus för Chris pommes frites-tröja.

3. Chatten med Isak

Utdrag ut chatt på Skamsajten, efter att Sana varit hos Eskild som skvallerbyttabingbångat informationen vidare att Sana gillar Yousef. Mitt hjärta svämmar över.
Avsnitt 9 av nya säsongen av Skam finns nu på SVT Play. Varje lördag kommer ett nytt avsnitt. Klippen som avsnitten består av kan under veckan ses i ett flöde efterhand de läggs ut på Skamsajten.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen