Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Sommarscen är igång igen - 47 välfyllda dagar väntar

För trettonde gången drog Sommarscen igång på lördageftermiddagen med cirkus i Kroksbäck, älvteater och under kvällen Malmö symfoniorkester under bar himmel.
– Vi kör i nästan alla väder, säger Anna Novovic, konstnärlig ledare för Sommarscen.

Charlie Caper värmde upp Sommarscens premiärpubliken med ett, eller rättare sagt flera, mynttrick.Bild: Peter Frennesson
Vädret under premiärdagen var bästa tänkbara. Sol och en liten bris som svepte mellan Kroksbäckskullarna lockade ut unga och gamla till säsongens första evenemang.
De testade prova-på-cirkusen som Cirkus Saga höll i och slog sig ner på gräsmattan framför Le Jazz Hots cirkusvarieté med dans, akrobatik och magiska trick.
Det gick ett sus genom publiken när trollkonstnären Charlie Caper trollade bort en röd näsduk ur ett genomskinligt dricksglas mitt framför deras ögon
Syskonen Nabil, Fatima och Naima Rahim testar Cirkus Sagas jongleringsredskapBild: Peter Frennesson
Christina Rahim säger att hon försöker gå på så många av Sommarscens föreställningar som hon bara hinner med med barnen.
– Det började när jag var mammaledig med Nabil för sex år sedan, då fick jag upp ögonen för allt som händer. Vi har varit här, i Folkets park, på Ribersborgsstranden...
– Och i Pildammsparken, fortsätter äldsta dottern Fatima Rahim, 11 år.
Vincent Strand och Klara Hjorth lär sig balansera en boll av Josefin Karlsson, artist på Cirkus Saga.Bild: Peter Frennesson
Det är främst barnföreställningarna som lockar familjen Rahim. Precis som för Henrik Haglund som är i Kroksbäcksparken med sin dotter Klara Hjorth och hennes kusin Vincent Strand.
– Vi brukar planera en massa, men till slut blir det nog bara femtio procent av allt vi prickat för. Men det är en hel del ändå, säger han.
Nyinflyttade Sara Lindström med Tove 2,5 år är Sommarscensdebutanter, men de lär vara publik vid fler tillfällen.Bild: PETER FRENNESSON
Det står en doft av nyklippt gräs mellan Kroksbäckskullarna, som ligger mellan Holma och Kroksbäck. I gräset har många rullat ut picknickfiltar och dukat upp eftermiddagsfika.
En av dem är Sara Lindström som nyligen flyttat till Malmö från Stockholm.
– Jag är från Ängelholm och fick hemlängtan, förklarar hon flytten.
Sommarscen är en ny bekantskap för henne och Tove, 2,5 år.
– I Stockholm finns ju Parkteatern så vi är vana vid sådana här evenemang. Det är ett så bra sätt att komma ut med barn, säger Sara Lindström.
Anna Novovic är konstnärlig ledare vid Malmö Stad för Sommarscen som nu rullar på med 160 föreställningar i två månader.
Anna Novovic.Bild: Malmö stad
Vad har varit den svåraste nöten att knäcka för att få ihop årets program?
– Det är att få ihop ett program som vänder sig till alla Malmöbor. Att det ska finnas något för alla. Det är samma nöt att knäcka varje år.
Vem är det svårast att hitta programpunkter till?
– Det är de unga vuxna. Där är kombinationen innehåll och plats väldigt viktigt. Vi måste snoka reda på var unga människor i Malmö rör sig, och där är våra samarbetspartners viktiga. Som till exempel Tjejer i förening i Rosengård.
Vad får unga vuxna i sommar?
– De får bland annat ett roof top-party på Emporias tak redan på torsdag. De får även allsång med R'n'B-tema på Pildammsteatern. 30 juni blir det sommarfest i Lindängenparken för att fira Bayram. En ny satsning på urban musik, One Malmö, kommer att bli grymt.
Vad får seniorerna?
– De får bland annat en folklig komedi på onsdag nästa vecka. Och det var länge sedan vi hade något sådant. Den heter "Ett odjur till hembiträde" och utspelar sig på 1940-talet med många musikaliska örhängen och komiska förväxlingar. På Malmö Live hyllar gruppen Riltons Vänner ikonen Beppe Wolgers. Och så kommer Rigmor Gustavsson till Videdalsparken och Käglinge rekreationsområde, och det kan nog tilltala många äldre.
Är det något ni behöver tummarna för mest i år?
– Det är en sak, och det är vädret. Det är vår vän eller fiende. Men vi kör i nästan alla väder.
Var går gränsen för att ställa in?
– Vid starkt åskväder, då vädret blir en säkerhetsfråga.
Förra året var det bara tre av alla 160 programpunkter som behövde ställas in. Då var det kraftigt oväder med åska som satte stop.
Antalet besök var totalt 67 000 på de 160 arrangemangen förra året. Då är 15 procent som gått på fyra eller fler arrangemang.
– Vi hör om folk som tittar i våra program och sedan planerar när de ska ta semester!
Är det något arrangemang i år där ni förbereder er på en väldigt stor publik?
– Det som alltid drar mycket publik är allsången med Miriam Aida. På lördag, då det dessutom ska bli fint väder, räknar vi men mycket folk när Malmö symfoniorkester kommer till Pildammsteatern.
Hela programmet finns på www.sommarscen.se.
Gå till toppen