Kävlinge

Sovande bilist kraschade i Oves trädgård: ”Himla tur att ingen människa var i närheten”

Ove Aune har länge haft problem med bilförare som inte respekterar 40-zonerna i byarna Kvärlöv-Annelöv. Under fredagen inträffade det han länge fruktat för – en bil körde rakt in i hans trädgård.

Bilen skapade stor förödelse när bilisten, enligt polisanmälan, somnade framför ratten och körde rakt in i Ove Aunes trädgård.Bild: Läsarbild
Ove Aune arbetar som ingenjör i Malmö. På fredagseftermiddagen fick han ett samtal på jobbet. Det var grannen som berättade att en bil hade kört in i Oves trädgård i Annelöv utanför Landskrona.
– Jag packade ihop och körde hem. Föraren påstår att han hade somnat. Men av skadorna att döma måste han ha kört i hög hastighet, säger Ove Aune.
Det nyuppsatta trästaketet har slititis bort. Gräsmattan och garageuppfarten är förstörd. Flera murstolpar är förstörda, och ett par av dem har flugit så långt som 10-12 meter, uppger Ove Aune.
– Och de är tunga, två man kan knappt flytta dem. Jag blev chockad, förbannad och frustrerad.
Lyckligtvis var ingen hemma när olyckan inträffade.
– Men förra helgen hade vi barnbarnen på besök, och de var ute i trädgården. Tänk om det hade hänt då! Eller om någon hade gått förbi med hunden, det är ju en smal väg.
Höger framhjul lossnade helt från bilen vid kollisionen, och fordonet fick bärgas från platsen.Bild: Läsarbild
På vägen är hastigheten satt till 40 kilometer i timmen. Efter ett par hundra meter kommer en 70-skylt, men sedan kommer en ny 40-skylt. Ove Aune berättar att han själv och flera andra i området har gjort kommunen uppmärksam på att vägen är trafikfarlig.
– Men kommunen säger att de inte äger vägen eftersom det är en landsväg.
Vad tycker du borde göras?
– Jag är ju ingen trafikplanerare, men... Kanske inte vägbulor, men inne i Annelöv har de ”tätortsportar”, det skulle jag kunna tänka mig är en bra och billig lösning. Man hade också kunnat sänka hastigheten där det är 70. Det hade räckt med en 50-skylt där.
Polisen har upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik. Den misstänkte är en 65-årig man, som uppger att han har somnat framför ratten.
– Det är inte rattfylleri. Hela höger framhjul var borta på bilen, så den bärgades från platsen, säger Åsa Emanuelsson, presskommunikatör vid polisens ledningscentral.
Dagen efter olyckan ägnar sig Ove Aune åt det mödosamma arbetet att rensa upp i förödelsen.
– Det är materiella skador, men det är inga viktiga saker. Det var en himla tur att ingen människa var i närheten.
Som tur var befann sig ingen människa i närheten när olyckan inträffade. Bilen nådde heller inte ända fram till huset.Bild: Läsarbild
Gå till toppen