Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårt att bemanna förlossningsavdelningarna i sommar

Det saknas barnmorskor till 230 arbetspass på Sus förlossningsavdelningar i Malmö och Lund i sommar. Underbemanning påverkar arbetsmiljö och patientsäkerhet. Flera förlossningsavdelningar i Skåne har haft mer problem än vanligt med sommarbemanningen, bland annat Helsingborg.

Personalen kan beordras att arbeta mer om inte de lediga passen blir fyllda på bland annat förlossningen.Bild: Johanna Wallin
– Vi är bekymrade, för vi vill att det ska vara patientsäkert och att arbetsmiljön ska vara bra. Men vi är ju inte där idag att vi kan säga: ”Denna sommar kommer att bli jättebra”. Det finns för få barnmorskor, säger Ann-Kristin Eriksson Herzog.
Hon är områdeschef på Skånes universitetssjukhus, Sus, med ansvar för bland annat förlossningarna och BB-avdelningarna i Malmö och Lund.
Förlossningsavdelningarna är en akutverksamhet som kräver en viss grundbemanning, säger hon. I grova drag innebär det sex barnmorskor per pass i Malmö, på tolv rum. I Lund fem barnmorskor per pass, fördelade på tio rum. På varje pass är en av barnmorskorna en så kallad koordinator och jobbar i huvudsak inte med att förlösa.
Varje pass bemannas också med undersköterskor.
– Men i dagsläget saknar vi full bemanning av barnmorskor till ungefär 120 pass på förlossningen i Lund och för runt 110 pass i Malmö, säger Ann-Kristin Eriksson Herzog.
Sedan en tid tillbaka är tre av de ordinarie femton förlossningsrummen stängda i Malmö, något som HD-Sydsvenskan tidigare har skrivit om.
Läs också Födelserekord - och akuta krisen avvärjd
I samband med stängningen sa verksamhetschefen Pia Teleman på Sus att det fanns en förhoppning om att öppna de tre rummen under våren. Detta har ännu inte skett. Istället restes i maj frågan till sjukhusledningen om att under sommaren eventuellt stänga ytterligare två förlossningsrum i Malmö och två i Lund – mot bakgrund av bemanningsproblemen, berättar Ann-Kristin Eriksson Herzog.
Men svaret hon fick av verksamhetschefen var att rummen ska hålla öppet.
– För kvinnorna finns ju och vi behöver ha rummen öppna, säger Ann-Kristin Eriksson Herzog.
Om bemanning eller rum räcker eller inte beror på flera faktorer, på antalet födande, hur komplicerade förlossningarna är, och tillgången av platser på eftervården, BB.
Även på eftervården, BB, saknas det just nu full bemanning inför sommaren i Malmö.Bild: Christine Olsson/TT
Även där är det tufft i Malmö, säger Ann-Kristin Eriksson Herzog. I Malmö saknas det i dagsläget bemanning till cirka 120 arbetspass under sommaren, medan det i Lund ser bättre ut.
Hur få kan ni vara på ett pass på förlossningen – om ni inte lyckas med bemanningen?
– Fyra barnmorskor i Lund och fem i Malmö. Jag vill inte att vi ska vara så få, det är därför vi försöker att bemanna upp. Annars kanske vi måste vi hänvisa mer till andra sjukhus.
Underbemanningen innebär med andra ord ökad risk för att att kvinnor hänvisas till andra orter för att föda.
För att lösa bristen jobbar de ansvariga med att få personalen att ta extrapass. Som HD-Sydsvenskan tidigare också skrivit finns en del stimulansåtgärder, i form av extra pengar, som går ut till den personal som kan tänka sig att ta extrapass under sommaren.
– Lyckas vi inte fylla på frivillig väg så kan det bli tal om beordringar, då kan det bli dubbla pass eller extrapass. Det ingår i anställningsavtalet att man kan bli beordrad.
Läs också Sus letar pensionärer på Facebook och betalar extra för struken semester
Ann-Kristin Eriksson Herzog säger att situationen på SUS vad gäller bemanning är ungefär lika svår som den brukar vara varje sommar – men att det å andra sidan också är tre färre rum att bemanna.
Att rum hålls öppna innebär att fler födande kan tas emot – men också att den personal som jobbar får fler patienter att ansvara för, vilket påverkar arbetsmiljö och patientsäkerhet.
Ett bekymmer som tillkommit i år är att fler förlossningsavdelningar i Skåne kan ha svårare att bemanna, säger Ann-Kristin Eriksson Herzog. Det påverkar läget, eftersom verksamheterna är beroende av att kunna hjälpas åt, särskilt under semestermånaderna.
Verksamhetscheferna för förlossningarna i Kristianstad, Ystad och Helsingborg bekräftar den bilden. I Ystad är bemanningen näst intill klar, men i Kristianstad har det varit tuffare än vanligt, enligt Rickard Claesson, verksamhetschef.
Där överväger verksamheten att stänga förlossningsrum under sommaren, för att kunna garantera patientsäkerheten. Just nu är det cirka 170 pass som inte är täckta.
– Det är lite sämre än förra sommaren eftersom vi nu har en del vakanser på barnmorskesidan. Vi kan inte utesluta att vi kan behöva dra ner på antalet förlossningsplatser ur patientsäkerhetssynpunkt under sommaren, säger han.
Även i Helsingborg övervägs stängning av rum, i så fall två, under sommaren.
– Det har varit en av de tuffaste sommarplaneringarna vi haft på länge. Vi har 11 rum och hoppas kunna hålla dessa öppna, men av alla turer är 25 inte lösta ännu. Situationen gör att det blir en tuff arbetsmiljö för de som är kvar. Det saknas även undersköterskor hos oss, de är också otroligt viktiga, säger Jenny Wingerstrand, chef i Helsingborg.
Gå till toppen