Vellinge

Trots DNA-fynd – 27-åring frias från inbrott i Höllviken

Trots att blod säkrats som binder en 27-åring till ett inbrott i Höllviken så frias han. Det kan inte uteslutas att en nära släkting begått den grova stölden, menar tingsrätten.
– Man blir mållös, säger villaägaren.

Att reda ut bostadsinbrott är ingen stark gren för polisen. Över 95 procent av fjolårets 21 900 anmälningar är ouppklarade. Och ser man ur ett tioårsperspektiv så pekar statistiken åt fel håll.
När polis kom till adressen för det aktuella inbrottet i Höllviken den 13 oktober ifjol såg förutsättningarna lika dystra ut. Någon hade med hjälp av en stege tagit sig upp på balkongen på andra våningen och krossat en ruta.
Kontanter på 10 700 kronor och en förstärkare värd drygt 4 000 kronor saknades i bostaden.
"Tyvärr har inga spår kunnat säkras", skriver polisen efter sin brottsplatsundersökning.
Men senare upptäckte villaägaren blod på tre platser i sin bostad: på ett överkast, på ett trappräcke och på dörren till terrassen.
Polisen återvände till adressen, säkrade spåren – och skickade dem till NFC, nationellt forensiskt centrum, för analys. Två månader senare gav det träff: blodet kommer från två personer – och undersökningen talar extremt starkt för att den ene är en 27-årig Malmöbo. Resultatet är en så kallad +4, vilket är det starkaste sambandet som finns.
Men NFC garderar sig med att DNA-spåren även skulle kunna komma från en nära släkting, vilket är en standardformulering.
Och standardformuleringen har nu friat 27-åringen i domstol. Han nekar själv till att ha varit på adressen. Den aktuella dagen var han med kompisar i Malmö.
27-åringen har ingen annan förklaring till blodspåren än att någon av misstag kan ha fått med sig hans blod till adressen i Höllviken. Detta bortser tingsrätten från. Men 27-åringen berättar även att han har en stor släkt där många bor i Malmöregionen, även om han inte tror att någon av dem skulle begå brott.
Eftersom det inte finns någon annan bevisning som binder 27-åringen till brottsplatsen så friar tingsrätten honom. Tingsrätten kritiserar även polisen för att inte ha förhört de namngivna vänner som 27-åringen påstår sig ha varit med vid brottstillfället.
Därmed får villaägaren inte sitt begärda skadestånd på 10 000 kronor.
När Sydsvenskan når åklagaren Emelie Petersson Kornelius har hon inte läst domen, och har därför inte tagit ställning till om hon ska överklaga.
Gå till toppen