Åsikter

Läsartext: Det är dags att förbjuda omskärelse av pojkar

Omskärelse av flickor förbjöds i lag 1982. Det är dags med nästa steg nu, skriver Bertil Östman.Bild: Uno Andersson
Jag slutar aldrig förvåna mig över dem som fortfarande år 2017 tycker det är acceptabelt med omskärelse av små försvarslösa pojkar.
Att sedan läsa Lennart Hallengrens inlägg (24 maj) om att det var fel att dra in den subvention på 3.3 miljoner kronor som politikerna beslutade om, förvånar mig ännu mer.
Läs mer:Förhastat att dra in pengar till manlig omskärelse
Varför skulle samhället använda skattepengar som kan nyttjas till övrig vård och omsorg, användas till att subventionera för dem som av religiösa skäl tycker det är okej att lemlästa ett litet barn för livet?
Omskärelse av flickor förbjöds i lag 1982, det är dags med nästa steg nu.
Att hävda religionsfriheten och mänskliga rättigheter i detta sammanhang när man förhudsamputerar en ettåring på föräldrarnas order, visar på en primitivism som saknar motstycke.
Ska vi vara solidariska med de små barnen mot ofrivillig könsstympning eller vara solidariska med Hallengren och hans religiösa vänner och fortsätta skära bort förhuden på småpojkar?
Om vi av religiösa eller etiska skäl tycker det är okej med stympning, ta då bort rätten från vårdnadshavaren och låt de pojkar som vill hålla religionen helig själva beordra ingreppet när de blir myndiga.
Vi lever i ett modernt samhälle. Låt inte det omskärelsedekret som gamle Abraham på ålderns höst anammade för 3 000 år sedan fortfarande styra om våra minderåriga barn i Sverige 2017 ska få ha sin förhud kvar på snoppen!
Lennart, du får gärna fortsätta att tro på guden du tillber, men skona barnen ifrån följderna av era religiösa och rituella sedvänjor.

Bertil Östman

Malmö
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen