Malmö

Övervakningskameror ska hejda brott i de utsatta områdena

Polisens kameraövervakning av Malmö förstärks. De närmaste veckorna kommer ytterligare sju kameror upp, samtidigt som staden får ytterligare tre delområden markerade som särskilt utsatta.

Lindängen centrum. Lunchtid. En övervakningskamera blickar ner på den solstekta parkeringen. Ett svart öga under en vit kupol, som suttit uppe sedan september i fjor.
– Problematiken vi hade här försvann omedelbart när den kom upp, säger Zoran Markovic, kommunpolis i lokalpolisområde söder.
– Vi hade nätverk, kriminella grupperingar, som sålde narkotika precis här. Det skedde delvis en förflyttning till andra platser.
Kommunpolis Zoran Markovic vid Lindängen centrum. Bakom honom reser sig höghuset Motetten, dit knarkhandeln och gängen flyttade efter att centrumet fick sin övervakningskamera.Bild: Hussein El-alawi
Zoran Markovic pekar bort mot Motetten, höghuset på andra sidan centrumet. Där finns en servicebutik med matservering och en parkering med träd och buskar som blev ny samlingsplats för knarklangarna när kameran skrämde iväg dem. Samtidigt är MOtetten en mer lättspanad plats för polisens del.
– De kriminella finns ju kvar, så vi följer efter - flyttar med och håller trycket uppe, säger Zoran Markovic.
När vi träffas har visserligen kameran varit avstängd i fem månader av juridiska skäl. Men det visste inte de kriminella, så den gjorde ändå tjänst. När den här artikeln publiceras bör den vara igång igen.
– Och snart sätter vi upp en till här vid biblioteket och går in med ansökan om fast övervakning där. Det behövs, för Lindängen har en arkitektur som man inte bygger längre, smala passager och gränder, lätt att gömma sig och svårt att bevaka utan kamera.
Lindängen. Trånga passager och gränder gör området svårövervakat utan kameror.Bild: Lars Brundin
Det omtalade Lindängen är sedan länge ett högprioriterat område för Malmöpolisen. Här har våldsamma händelser avlöst varandra bara det senaste året. I februari 2016 inträffade ett gangstermord ur bakhåll just vid Motetten.
Läs mer:Lindängen: Gängman blev avrättad
Sedan dess har det inträffat flera skottlossningar med skadade på gårdarna i närheten, med bakgrund i knarkaffärer: obetalda skulder, uteblivna leveranser – sådana är i alla fall misstankarna.
Läs mer:18-åring räddad av skyddsväst - skottskadades i benet
Nu bekräftar biträdande regionpolischef Jarl Holmström för Sydsvenskan att Lindängen och de närliggande bostadsområdena Nydala och Hermodsdal, blir ”särskilt utsatta områden” i polisens nationella kartläggning.
Detta mot bakgrund av både brottsligheten i området och den sociala utsattheten - låga inkomster, hög arbetslöshet, med flera variabler. I Malmö är sedan tidigare två områden uppsatta på listan: Rosengård söder om Amiralsgatan, samt Södra Sofielund. Närmare bestämt det beryktade Seved.
– Etiketten ”särskilt utsatt område” kan innebära en stigmatisering, men man blir också privilegierad, säger Jonatan Örstrand, kommunpolis med ansvar för bland annat Seved.
– Fler kontaktvägar öppnas upp för oss som jobbar här. Det blir lättare att söka förstärkning och resurser. Det har också ökat intresset från både myndigheter och näringsliv för att engagera sig i området, har vi märkt.
Kommunpolis Jonatan Örstrand på Sevedsplan. Området täcks av fyra fjärrstyrda övervakningskameror. Den närmaste veckorna sätts ytterligare sex kameror upp på och omkring Möllevångstorget, som också ingår i Örstrands område.Bild: Emmalisa Pauly
Vi står på Sevedsplan, ett par kilometer in mot centrum räknat från Lindängen. Örstrand i full uniform och fotografen med sin dyra kamera uppe. Otänkbart för bara ett par år sedan, när tiotals gängkriminella kunde samlas bara en tidigare okänd bil dök upp i området. Både poliser, journalister och privatpersoner blev attackerade.
– De tunga kriminella dominerade, det kan man inte komma ifrån. Men det är borta nu, säger Jonatan Örstrand och tittar upp mot det svarta kameraögat på husfasaden intill.
Ett par av de tidigare kriminellt aktiva har hoppat av helt och börjat samarbeta med polisen, ett par har åkt in i fängelse. Ytterligare några har skjutits ihjäl i olika uppgörelser.
Läs mer:Man i 30-årsåldern mördad på Seved
Läs mer:Malmöbo död efter skjutning i Stockholm
Läs mer:Bräcklig situation i den undre världen
Kameraövervakningen har varit en starkt bidragande faktor till lugnet.
– Kamerorna tömde gatorna. Det säljs fortfarande narkotika och man håller på med annat också, men kamerorna tränger undan dem, tvingar dem in i husen, portarna och källarna. Det stör dem.
Fyra kameror täcker in kvarteren runt Sevedsplan. Alla är fjärrstyrda och polisens operatörer kan både zooma och ta ut stillbilder.
En av de fyra övervakningskameror som täcker in kvarteren kring Sevedsplan.Bild: Emmalisa Pauly
En äldre dam passerar med rollator.
– Ni skulle varit här igår, oj oj oj, då small det. Rutorna skallrade, säger hon.
Det är inte lönt att ringa polisen när det går av kraftiga smällare, tycker damen, för förövarna hinner undan innan polisbilarna kommer.
– Nejmen, du ska alltid ringa oss, säger Jonatan Örstrand.
– Även om vi inte hinner hit direkt kan vi se dem.
Han nickar mot kameran.
– Då får vi bilder och vet vilka det är och kan ta dem senare, säger Jonatan Örstrand.
Även Möllevångstorget med omgivande kvarter ingår i hans område. Här sitter redan en kamera i den så kallade knarkrondellen på Kristianstadsgatan - tidigare en plats för öppen, ogenerad knarkhandel.
Ytterligare sex kameror kommer upp de närmaste veckorna, berättar Jonatan Örstrand. Dels längs Folkets Park ner mot Amiralsgatan, men också uppe på själva torget, där ett av dåden i den senaste mordvågen inträffade.
Läs mer:Åklagaren: Mordet på Möllevångstorget var en ”uppgörelse”
I det fallet hade kamerabilder kunnat bli avgörande för att lösa mordet.
– Vi vet att människor är rädda för att vittna i dag. Men kamerorna gör att de som larmar kan slippa stå med namn. Bara vi får reda på att något händer kan vi ta det på filmen och så står vi, polisen, som anmälare i utredningen, säger Jonatan Örstrand.
Tillbaka till Lindängen. Vid Motetten står en bil med ett par civilpoliser i. Det berättar en man med långt kriminellt förflutet för Sydsvenskan. Alltså kan han inte sätta sig i sin bil och köra det ärende han ska på, vad det nu än handlar om. Så fort polisen får syn på honom bakom ratten kontrolleras han. Mannen är irriterad och går iväg frenetiskt sms-ande på sin telefon.
Sådan är polisens taktik mot dem som är uppskrivna på spaningslistorna: ständig press, kontroll, utfrågning, identifiering. Riktad spaning.
Läs mer:Jordig spade och försvunnet knark låg bakom hemliga polisinsatsen på Lindängen
Under de senaste tolv månaderna har totalt sex ledande grovt kriminella i områdena Lindängen, Hermodsdal och Nydala åkt in. Alla har inte rannsakats i domstol ännu, men är inlåsta. Det har bidragit till ökad trygghet, menar Zoran Markovic. Än så länge har det inte skett några uppgörelser där någon vill ta deras plats.
– Men vi har över 200 särskilt aktiva kriminella i Malmö, flera av dem finns ännu i Lindängen, säger han.
När hans områden nu klassas som särskilt utsatta hoppas han på att flera aktörer, inte bara polisen, koncentrerar resurser hit.
– Etiketten särskilt utsatt område påverkar inte polisens arbete särskilt mycket, vi fortsätter att jaga narkotika och vapen. Men kanske kan fler samarbeten komma igång som gör att man kan komma åt de som är på väg in i kriminalitet.
– En livsstilskriminell kostar mellan 80 och 100 miljoner kronor under en kriminell karriär, visar forskningen. Det betalar sig med tidiga insatser. Förebyggande arbete nu kommer att ha en avgörande betydelse för stadens utveckling de kommande 10–15 åren.
Läs alla artiklar om: Särskilt utsatta områden
Gå till toppen