Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Macrons mandat bra för EU.

Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Andra omgången av parlamentsvalet i Frankrike, som genomförs under söndagen, är redan historiskt. Oavsett hur det exakta resultatet utfaller blir mandatfördelningen i nationalförsamlingen den mest jämställda någonsin. Omkring 245 av de 577 platserna beräknas gå till kvinnliga kandidater, den största andelen i församlingens snart 230-åriga historia. Den regering som Emmanuel Macron bildade i våras är med hälften kvinnor också den mest jämställda landet haft.
I första valomgången för en vecka sedan fick presidentens drygt årsgamla parti La République En Marche, LREM, över 30 procent av rösterna. I opinionsundersökningar inför dagens andra och slutliga omgång spås partiet kunna vinna upp mot 400 platser. I så fall skulle Macron kunna åtnjuta det starkaste stödet någon president haft i nationalförsamlingen sedan general Charles de Gaulles dagar.
Macron gick till val på reformer av ekonomin, sjukvården, arbetslöshets- och sjukvårdsförsäkringarna samt på ett utvecklingsprogram mot utanförskapet i förorterna. En stor majoritet i parlamentet innebär ett starkt mandat för honom att reformera ett land hämmat av gamla förstelnade strukturer. Ett förväntat lågt valdeltagande, i första valomgången förra söndagen var det knappt 50 procent, naggar dock legitimiteten i kanten.
Med sitt liberala, internationalistiska och EU-vänliga program förväntas Macron också kunna stärka axeln Berlin-Paris, viktigare än någonsin när Storbritannien lämnar unionen. Situationen ser också klart ljusare ut än om högernationalistiska och EU-fientliga Nationella frontens Marine le Pen hade suttit i Elyséepalatset.
Men även om Macron anses vara den EU-vänligaste presidenten Frankrike haft på decennier, är det långt ifrån självklart att han tillsammans med Tysklands Angela Merkel kan bli samma radarpar som en gång François Mitterrand och Helmuth Kohl.
Det finns flera tunga frågor där de två ledarna får svårt att komma överens. Macron vill efterskänka stora delar av EU:s nödlån till Grekland, något som Tyskland bestämt avvisat. Macron föreslår en gemensam budget inom euroområdet, vill tillsätta en europeisk finansminister och skapa en gemensam arbetslöshetsförsäkring, frågor där han inte kan förvänta sig Merkels stöd. Presidenten har även beklagat sig över det stora tyska handelsöverskottet, men fått svar på tal av Merkel som torrt konstaterat att "vad Frankrike nu behöver är resultat".
Trots tvisteämnena ser europeisk politik ut att ta en vändning till det bättre. De förväntade stora framgångarna för Macrons parti i dagens parlamentsval är ett efterlängtat steg bort från populism och nationalism. Om det också innebär en omstart för den fransktyska axeln är hela EU att gratulera.
En klart EU-vänlig liberal president med ett välbehövligt reformprogram sitter i Elyséepalatset. Av allt att döma stärks hans mandat i dagens val. Plötsligt har framtidsutsikterna ljusnat för liberaler och EU-vänner.
C'est Formidable.
Gå till toppen