Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljarder ska göra skolan mer jämlik

Regeringen vill satsa ytterligare 1,5 miljarder kronor på skolan under 2018. Tanken är att pengarna främst ska gå till utsatta skolor.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och statsminister Stefan Löfven berättar om en miljardsatsning på skolan.Bild: Marcus Ericsson/TT
– Vi ser en alarmerande ojämlikhet i vår skola och det måste vi göra någonting åt, säger statsminister Stefan Löfven (S).
– Skolan klarar inte av att kompensera för barn som har en annan social bakgrund, så att alla barn får en ärlig chans.
De 1,5 miljarder kronorna ska finnas med i statsbudgeten för 2018 som en del av de totalt fem miljarder till välfärden som aviserades i veckan. Hur skolpengarna ska fördelas är inte klart. Pengarna ska komma alla skolor till del, men tanken är att de främst ska gå till de mest utsatta.
Kommunerna och skolorna ska själva få bestämma hur det ökade stödet ska användas. Enligt Löfven kan det till exempel handla om att stärka elevhälsan, anställa extra personal för att avlasta lärare eller anställa fler lärare för att minska klasstorlekar.
Budgetnyheten presenterades på politikerveckan i Järva i nordvästra Stockholm. Det är ett område med flera utsatta stadsdelar, som brottas med sociala problem och kriminalitet. Löfven pekar på att det finns skolor i sådana områden där mer än varannan elev går ut grundskolan utan att vara behörig till något av de nationella gymnasieprogrammen.
– Då förstår vi att vi har ett rejält problem, säger han.
Ojämlikheten mellan skolor har pekats ut som det största problemet för svensk skola, bland andra av regeringens skolkommission.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) pekar på stora skillnader mellan hur mycket kommuner satsar per elev. Som mest satsas 87 000 kronor på undervisning per elev och som minst 38 600. Även när det gäller elevhälsan så kan skillnaden vara stor mellan kommunerna.
Skolkommissionen, som bestod av bland annat skolforskare och företrädare för lärarkåren förslog ett permanent statligt skolstöd på sex miljarder kronor årligen för att skillnaderna ska jämnas ut.
De extra 1,5 miljarder kronorna som regeringen vill ge skolorna 2018 är i enlighet med skolkommissionens förslag, enligt Fridolin. Han kan dock i dag inte ge besked huruvida regeringen vill permanenta tillskottet.
Skolkommissionens förslag är ute på remiss och ska sedan beredas av regeringen innan den tar ställning till ett eventuellt permanent statligt skolstöd.
Sara Svanlund, andre vice ordförande för Lärarnas Riksförbund, välkomnar beskedet om mer pengar 2018 men anser att det är otillräckligt. Även Lärarförbundet ser förslaget som ett första steg mot att genomföra Skolkommissionens förslag.
Fakta

Skolkommissionen

Skolkommissionen tillsattes våren 2015, bland annat med bakgrund i Sveriges dåliga resultat i OECD:s så kallade Pisa-undersökning för 2012.

Kommissionens slutbetänkande kom den 20 april. Dess fokus ligger på att minska skolsegregationen och att stärka lärarna.

Mest uppmärksamhet fick förslaget om lottning till populära skolor. Kommissionen föreslog därutöver obligatoriskt skolval och mer statliga resurser till skolor med stora behov.

Kommissionen vill också att skollagen ska få en portalparagraf som ska förmå alla kommuner och skolor att arbeta hårdare för att få en mer social blandning av elever.

Gå till toppen