Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Politikerveckan kommer tillbaka 2018

Trots svagt publikintresse blir det en ny politikervecka i Järva nästa år. – Nu är det upp till politikerna. Vi börjar jobba igen på måndag, säger Ahmed Abdirahman, grundare av Politikerveckan i Järva

Fowsia Abdirahman med sonen Muhammed på Spånga IP under politikerveckan i Järva.Bild: Marcus Ericsson/TT
Vid Spånga Idrottsplats ligger en stor asfaltsplätt omgärdad av fotbollsplaner. Denna söndag kryllar ytan för ovanlighetens skull av poliser, journalister och lokalpolitiker. Vid de tält som de politiska partierna och företrädare för Falun Gong, Kista folkhögskola och andra organisationer ställt upp promenerar statsminister Stefan Löfven (S) omkring och pratar med människor, två timmar innan hans tal på Politikerveckan i Järva ska börja.
Men renodlade besökare från allmänheten är det ont om. Polisen uppskattar det till 300-400 personer på söndagseftermiddagen.
– Första dagen här var det fler kollegor än besökare, säger Claes Dahlström med ett skratt.
Han är utkommenderad från Göteborgspolisen, men de fåtaliga besökarna har gjort att han haft tid med vanligt polisarbete mellan varven. Tidigare i veckan medverkade han vid ett drogtillslag i en Stockholmsförort.
– Det var klent med besökare i början, men det blir fler för varje dag. När Jonas Sjöstedt pratade i torsdags tog det fart, och på lördagen med Jimmie Åkesson var det mest hittills, säger han.
Navid och Payan bor i Kista och Akalla. De tror att arrangörerna hade behövt marknadsföra sig bättre i sociala medier.
– Politikerintresset är rätt lågt här till att börja med. Men det här är bara andra året, och det blev klart sent att Stefan Löfven skulle komma. Det här kan växa, säger Navid.
TT: Som boende här, känner du att partiledarna lyft era frågor?
– Det har varit mycket prat om förorten, men mest kritik. Det är lätt att prata problem, men inte lösningar, säger Navid.
Fowsia Abdirahman hade förväntat sig fler besökare. Samtidigt säger hon att många i Tensta, där hon bor, inte ens känner till Politikerveckan.
– Ibland känner vi oss lite bortglömda här ute, men i dag känner vi oss som en del av landet. Men jag hade velat att partiledarna lyfte upp mer av de problem som finns i Järva. Gängkriminaliteten, bostäderna, att räddningstjänsten inte kommer i tid, att det inte finns nog med poliser... Jag trodde det skulle pratas mer om hur vi gör för att bygga ett bra Järva, säger hon.
Arrangörerna uppger att besökarrekordet slogs vid Stefan Löfvens tal. Då ska 2 500 personer ha varit på plats.
– Jag tycker att det gått fantastiskt bra. Vi har inte lovat mer än att skapa förutsättningar för möten mellan grupper av människor. Sedan hur människor tar till vara på det är upp till enskilda personer. När politikerna vunnit medborgarnas förtroende här kommer det komma fler, säger Ahmed Abdirahman, grundare av Politikerveckan i Järva.
– Hade vi haft pengar hade vi haft ungdomar i centrum som delat ut flygblad, men vi ville att de volontärer vi har skulle lära sig att arrangera först, säger han.
Mediernas roll i skildringen av förorten är en fråga som upprör många av de TT träffar i Järva.
– Vi har aldrig sett så mycket journalister här tidigare. Något som vi saknar från vår journalistkår i Sverige är att våra framgångar beskrivs. Någonting bra händer i våra förorter nu. Det känner jag mig väldigt stolt över, säger Ahmed Abdirahman.
Politikerveckan kommer tillbaka även nästa år, med samma datum, upplägg och plats. I fredags skickades inbjudningar ut till de nio partier som deltog 2017. Hittills har Kristdemokraterna bekräftat att de kommer tillbaka.
Gå till toppen