Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Prästkragar, ätligt ogräs och tävlingsinstinkt under de vilda blommornas dag

På söndagen uppmärksammades de vilda blommornas dag över hela Sverige. I Botaniska trädgården i Lund fick besökare lära sig om både ätligt ogräs och Skånes landskapsblomma. Dessutom drabbade fem biologer samman när SM i floristik avgjordes.

Biologen Linda Birkedal ledde blomstervandringarna under de vilda blommornas dag.Bild: Peter Frennesson
Ett trettiotal personer följde biologen Linda Birkedal på den första av söndagens vandringar bland Botaniska trädgårdens vildväxande arter. Längs snirkliga stigar och i lummiga vrår visade hon upp feta smörblommor, den klibbiga snärjmåran, väldoftande nejlikor och den ludna delen på bokträdens löv.
En sak blev tydlig: att det som är den enes ogräs är den andres nyttoväxt.
– Som kirskålen här. En del skyr den medan andra gärna har den i salladen. Själv föredrar jag att använda den i pajer.
Hon stannar till vid en miniäng full av blommor med vita blad och gul mitt.
– Hörni skåningar, finns det en växt jag vill att ni ska minnas efter den här vandringen så är det den här.
För många år sedan, berättar hon, hölls en omröstning om vilken som skulle bli Skånes landskapsblomma. Prästkragen vann.
– Min farmor muttrade alltid lite surt när prästkragen kom på tal. Hon var nämligen med och röstade, men hon höll på cikorian, säger Lina Birkedal och möts av ett sus från åskådarleden.
På ett annat håll i Botaniska testades både kunskaper och tävlingsinstinkt hos landets unga biologer. Här avgjordes SM i floristik för tävlande under 25 år.
Med sju minuter per växt skulle de tävlande luska ut namnet på tio växter.
Växt nummer två i tävlingen är avlång med gröna blad och lila blommor. Till sin hjälp har de tävlande pincett, lupp och boken Sveriges flora.
– Fast allt är tillåtet. Man kan känna, lukta och till och med slicka på växterna. Men är den giftig, ja då får man själv ta konsekvenserna, säger speakern Mattias Jonälven.
Mästare! Lundastudenten Staffan Nilsson vann U25-SM i floristik. Han fick fick rätt på samtliga tio växter i tävlingen. Här är han i färd med att artbestämma Geranium Pratense, även kallas Ängsnäva.Bild: Peter Frennesson
På sekunder sju minuter senare visar de tävlande upp sina svar. Tre av dem är rätt: Geranium Pratense. Eller ängsnäva på svenska.
Under väntetiden griper Fredrik Jonälven tillfället att propagera för mer växtkunskap i skolan.
– Häromdagen när jag pratade om fetknopp trodde min dotter att jag menade mig själv. Hade hon fått mer kunskaper om vår flora i skolan så hade hon vetat att det även var en växt, säger han.
Fotnot: Med tio rätt av tio möjliga korades Staffan Nilsson till vinnare i SM i floristik.
Efter en del av hopp var det till slut fem deltagare när U25-SM i Floristik avgjordes i Botaniska trädgården under de vilda blommornas dag.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen