Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tydlig majoritet för Macrons partiallians

Segern blev stor – men inte lika gigantisk som väntat. President Emmanuel Macron tycks ändå få minst 60 procent av platserna i det franska parlamentet. Och där hamnar även Nationella frontens ledare Marine Le Pen.

Frankrikes president t Emmanuel Macron vid sin vallokal i Le Touquet i norra Frankrike.Bild: Christophe Archambault /AP/TT
Gul var färgen som dominerade när de franska tv-kanalerna redovisade sina uppskattningar av antalet mandat efter söndagens parlamentsval.
President Emmanuel Macron och hans gulfärgade La république en marche (LREM) väntades få åtminstone 360 av de 577 platserna i parlamentet, tillsammans med liberala allianspartnern Mo Dem.
– Den här söndagen har ni gett en ärlig majoritet åt presidenten och regeringen. Den kommer att ha ett uppdrag: att agera för Frankrike, sade premiärminister Édouard Philippe i fransk tv efteråt.
– Segern är tydlig och den ger oss ett ansvar. Regeringen kommer att ge sig in i de närmaste månaderna med stor ödmjukhet och total beslutsamhet, sade Philippe.
Att Macron får en stabil majoritet var något som många väljare ville se.
– Vi fransmän är sportsliga. Vi har redan valt president. Nu gäller det att ge honom chansen att göra någonting också, med en stark majoritet, sade Adrien Herledan till TT i solskenet utanför en vallokal i norra Lille.
Därmed har presidenten och hans regering ett starkt stöd för att driva igenom sin politik i parlamentet. Han vill bland annat reformera arbetsmarknaden och få fart på Frankrikes ekonomi, exempelvis genom att förenkla arbetsrätten och göra det lättare för företag att avskeda anställda, men även genom att tvinga fackföreningar att förhandla på företagsnivå i stället för på branschnivå.
Trots majoriteten lär det inte bli enkelt. Inte minst från vänster har det länge flaggats för motstånd.
– Inte en meter av de sociala rättigheterna kommer att ges upp utan kamp, lovade Jean-Luc Mélénchon från vänsterpartiet Det okuvade Frankrike på valkvällen.
Mélénchon får med sig en vänstergrupp på runt 25 mandat in i parlamentet. Största oppositionsparti blir högerpartiet Republikanerna med omkring 130 mandat, enligt vallokalsundersökningarna. Socialistpartiet går som väntat kräftgång till bara cirka 50.
Nationella fronten landar i sin tur på mellan sex och åtta platser – bland annat en till partiledaren Marine Le Pen, som efter två misslyckade försök att ta sig in i parlamentet nu till sist blivit invald.
– Vi kommer att tala för miljontals fransmän som känner banden till sin historia, till stöd för de svagaste och för den franska civilisationens storhet, segertalade Le Pen i hemstaden Hénin-Beaumont.
Valet genomfördes i strålande sommarväder och temperaturer långt över 30 grader i större delen av landet. Kanske var det för vackert – eftersom merparten av invånarna tycktes välja att göra något annat än att rösta.
Valdeltagandet blev rekordlågt, kring 42–43 procent, enligt officiella uppskattningar.
– Det är väl upp till var och en att ta sitt ansvar, men för min del ser jag det som en medborgerlig plikt. Men visst känns det inte lika viktigt nu som i presidentvalet, sade Marc, en av dem som ändå gjorde sitt i parlamentsvalets andra omgång.
Fakta

Det franska parlamentsvalet

Ledamöterna i det franska parlamentets underhus – nationalförsamlingen – väljs i 577 enmansvalkretsar över hela landet och av franska medborgare utomlands. Oavsett hur många röster olika partier får totalt så är det vinnarna i varje valkrets som tar plats i parlamentet, utan utjämningsmandat.

I den första omgången, som hölls den 11 juni, lyckades endast fyra kandidater direkt få nödvändiga 50 procent av rösterna. I den avgörande omgången tas parlamentsplatsen av den kandidat som får flest röster, oavsett procentandel.

Fakta

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron är född i Amiens den 21 december 1977. Han grundade i april 2016 vänstermittenrörelsen En marche, men hade före årets presidentval aldrig tidigare kandiderat politiskt i något val. Ändå ingick han som ekonomisk rådgivare i administrationen hos president François Hollande 2012–2014 och satt som ekonomiminister i premiärminister Manuel Valls regering 2014–2016.

Macron är sedan 2007 gift med Brigitte, född Trogneux 1953. Paret har inga egna barn, men Brigitte har från tidigare äktenskap sonen Sébastien (född 1975) och döttrarna Laurence (född 1977) och Tiphaine (född 1984) samt genom dem sju barnbarn. Paret bor i Le Touquet-Paris-Plage vid Engelska kanalen.

Gå till toppen