Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ensamkommande får vänta längre

Handläggningstiderna för asylansökningar har aldrig varit längre på Migrationsverket än de är nu. Arkivbild.Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Handläggningstiderna för asylansökningar har aldrig varit längre på Migrationsverket än de är nu, skriver Dagens Nyheter. Den genomsnittliga väntetiden för ensamkommande barn, varav många är afghaner, har på tre månader ökat med 100 dagar, och ligger nu på 559 dagar. Siffran för en vuxen asylsökande är 515 dagar.
Migrationsverket valde 2016 att prioritera ärenden som gäller syrier, vilket gör att de mer svårutredda ärendena blivit över.
– Vi gjorde det för att det var den största sökandegruppen och för att praxis för denna grupp är sådan att de flesta får uppehållstillstånd, säger Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på Migrationsverket, till tidningen.
Trycket på verket påverkas fortfarande av de många asylsökande som kom till Sverige under andra halvan av 2015.
Gå till toppen