Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frankrike raket i jämställdhetstoppen

Frankrike har röstat in rekordmånga kvinnor i parlamentet. Främst sker det tack vare president Emmanuel Macrons beslut om hälften kvinnor bland kandidaterna från La république en marche (LREM).

Catherine Barbaroux, LREM:s ordförande, kallar det "historiskt" när kvinnorna nu blir fler i parlamentet.Bild: Thibault Camus/AP/TT
Efter parlamentsvalets avgörande omgång i söndags står det klart att 233 kvinnor röstats in bland de 577 platserna i nationalförsamlingen, alltså parlamentets underhus. Det ger en könsfördelning på 40 procent kvinnor, 60 procent män, och gör Frankrike till en raket på parlamentens globala jämställdhetslista – från 64:e till 17:e plats bland jordens länder, enligt de folkvalda församlingarnas samarbetsorganisation IPU.
IPU:s senaste lista , från början av juni, toppas av Rwanda och Bolivia, med Sverige på 6:e plats.
I det utgående underhuset satt 155 kvinnor, alltså 27 procent av de 577 platserna.
– Det här är ett historiskt ögonblick för kvinnornas representation i parlamentet, säger LREM:s tillförordnade ordförande Catherine Barbaroux.
Och även om skuttet denna gång blir rejält har andelen kvinnor i den franska nationalförsamlingen ökat stadigt, från 12 procent efter valet 2002.
Trots att Frankrike har ett system där partier förlorar bidrag på att inte ha minst 49 procent kvinnliga kandidater, så har de flesta partier tidigare ändå ställt upp med långt fler än hälften män. När kvinnor finns på listorna har det tenderat att vara i valkretsar där de inte har lika stor sannolikhet att vinna.
– En marche beslutade att ge kvinnorna bättre platser på listorna. Det var ett djärvt drag, säger 34-åriga Brune Poirson, en LREM-kandidat som nu valts in i parlamentet.
Hon valde, utan politisk erfarenhet, att ställa upp som kandidat när Macron skickade en video till anhängare och uppmanade kvinnor att ställa upp.
Franska politiska kretsar på hög nivå har historiskt kännetecknats av en machoattityd, men på senare tid har händelser lyfts fram som tidigare skulle ha passerat okommenterade.
I fjol avgick underhusets biträdande talman Denis Baupin efter att ha anklagats för sexuella trakasserier. Kort därefter erkände finansminister Michel Sapin att han uppträtt opassande gentemot en kvinnlig journalist.
Frances Scott är grundare av en grupp i Storbritannien som över partigränserna jobbar för jämställdhet i parlamentet. Vid valet den 8 juni satte även Storbritannien nytt rekord, och har nu 30 procent kvinnliga underhusledamöter. Hon säger att Frankrike nu verkar gå i bräschen för att få till en förändring.
– Att ha fler kvinnor i parlamentet leder till fler välgrundade och ansvarsfulla beslut. Det blir ett bättre parlament, säger hon.
I både Frankrike och Storbritannien – liksom på många andra håll med tvåkammarparlament – släpar dock överhusen efter, med en kvinnoandel på bara drygt 25 procent.
Gå till toppen