Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fredrik Gertten ny hedersdoktor

Malmöfilmaren blir hedersdoktor vid Malmö högskola för att han kritiskt granskat samhällsomvandlingar.

Fredrik Gertten . Filmare och journalist.Bild: Mårten Svemark
Trots att han aldrig gick ut gymnasiet kan snart filmaren och journalisten Fredrik Gertten stoltsera med en doktorshatt. Malmö högskola motiverar sin utmärkelse med att Gertten under sina 20 aktiva år som filmare kritiskt granskat staden - och därmed bidragit till förändring och samhällsnytta. Något som glädjer den 61-årige Malmöbon.
– Men det var det mest oväntade telefonsamtal jag fått någonsin. Jag har inte gått ut gymnasiet och inte tagit några akademiska poäng, säger Fredrik Gertten i ett pressmeddelande.
Läs också Sydafrikansk miljökatastrof i fokus för Fredrik Gerttens nästa film
Flera av Gerttens filmer tar ett kritiskt grepp om miljöfrågan och sociala problem, ofta utanför Malmö och Sveriges gränser. Mest känd är han kanske för sin film Bananas!* om dåliga arbetsvillkor vid bananplatage i Nicaragua, som ledde till att filmaren stämdes av bananföretaget Dole.
Gå till toppen