Lund

Kokningsrekommendation på Brunnshög

VA SYD har hittat koliforma bakterier i dricksvattenprover i ett område kring Brunnshög.

VA SYD har infört kokningsrekommendation i ett område på Brunnshög.Bild: CHRISTINE OLSSON
Kokrekommendationen gäller för ett mindre område kring Brunnshög i norra Lund, där höga halter av koliforma bakterier hittats i vattnet. Uppmaningen återkommer nu, bara två månader efter att Lundaborna i våras fick koka vattnet i flera veckor.
– Det är förbaskat tråkigt naturligtvis, men det är för tidigt att säga om de här händelserna har något med varandra att göra, säger Thomas Persson, miljöchef på VA SYD.
Läs mer:Vetemjöl bakom Lunds förorenade vatten
Även om proverna ännu inte visat exakt vilken typ av koliforma bakterier det är som hittats, så går det att utesluta att det skulle vara så kallade e-kolibakterier.
– Det finns i vattnet om det varit i kontakt med avföring eller spillvatten. Men det hittade vi inget av, det var precis noll.
VA Syd räknar med att under tisdagen få ett närmre svar kring vilken typ av bakterier det är man hittat.
– Naturen är proppfull av bakterier, det finns så fruktansvärt många varianter, säger Thomas Persson.
I väntan på provsvaren spolas rören i området för att omsätta vattnet snabbare, och prov tas samtidigt på de platser där vattnet spolas.
– Det krävs mycket mer prover innan vi kan lokalisera problemen till en speciell ledning eller anläggning.
Hur orolig behöver man känna sig över att dricka vattnet?
– Det är mycket osannolikt att man skulle bli sjuk av det, man behöver inte vara orolig. Men det är ändå vettigt att koka vattnet om man avser att dricka det, säger Thomas Persson.
Uppmaningen om att koka vattnet bygger på Livsmedelsverkets regelverk.
På måndagskvällen har VA Syd ännu inte hunnit räkna efter exakt hur många hushåll som finns i området som uppmanas koka sitt vatten.
VA SYD återkommer med mer information på torsdag den 22 juni klockan 16, enligt ett pressmeddelande. Men redan under tisdagseftermiddagen ska typproverna, som visar vilken slags bakterier man hittat, kunna tolkas, enligt Thomas Persson. Under tisdagskvällen ska också de prover vara klara som visar mer exakt var i området problemen med bakterierna sitter.
Läs alla artiklar om: Otjänligt vatten i Lund
Gå till toppen