Dygnet runt

Konstnär bytte konstverk mot dator för 40 år sedan – nu söker Malmö konsthall ägaren

1978 bytte textilkonstnären Charlotte Johannesson en av sina verk mot sin allra första dator – nu efterlyser Malmö konsthall verket inför höstens utställning.
– Vi vet inte, och Charlotte vet inte, var verket finns idag, säger konsthallschefen Mats Stjernstedt.

Textilkonstverket ”I'm no angel” mäter 130x100 cm.Bild: Lars Brundin Malmö konsthall
Var tog konstverket ”I'm no angel” vägen? Efter att konstnären bytte bort verket i slutet av 70-talet är det få som vet. Men i höst ska Charlotte Johannesson ställa ut på Malmö konsthall och Mats Stjernstedt är mån om att det försvunna konstverket ska vara en del av utställningen.
Därför har konsthallen gått ut med en efterlysning och uppmanar sina besökare att höra av sig med tips på var konstverket kan befinna sig och vem den nuvarande ägaren är.
– Det här verket har en central betydelse för utställningen. Charlotte bytte det 1978 mot en av de första Apple II datorerna som fanns på marknaden, säger Mats Stjernstedt.
Vad är det som gör det här verket så betydelsefullt?
– Det utgör en tydlig koppling mellan två tekniska processer i Charlotte Johannessons konstnärskap: den textila väven byts mot en ny teknologi som så gott som hela vårt samhälle är uppbyggt på idag. Det är intressant för mig som en tidsbild och på ett symboliskt plan hur Charlotte bytte det här konstverket för att få tillgång till ny modern teknik.
Att byta till sig en dator blev en brytpunkt för Charlotte Johannesson. Hon och maken Sture Johannesson experimenterade mycket med digital konst i sin gemensamma studio i Malmö och Charlotte Johannesson jobbade med att försöka översätta vävens struktur och uppbyggnad till en tidig form av pixelsystem.
Mats Stjernstedt, konsthallschef, hoppas att efterlysningen ska leda till att verket kan ställas ut i höstens utställning.Bild: Emma Larsson
I höst kommer Malmö konsthall att ställa ut Chalotte Johannesson tillsammans med två andra konstnärer: danska Ester Fleckner och tyska Ruth Wolf-Rehfeldt.
– Det Charlotte visar på konsthallen i höst är en datorgrafik som är banbrytande för sin tid ur ett svenskt perspektiv. Charlotte Johannesson jobbade med textilkonst och gick i sin utveckling som konstnär från att skapa textil bild till att skapa digitala bildvärldar, säger Mats Stjernstedt.
Den nya utställningen öppnar den 29 september – och tills dess hoppas han att ”I'm no angel” är återfunnet och kan inkluderas i utställningen.
– Det är höljt i dunkel även för oss. Ägaren till textilen ”I'm No Angel” och Charlotte Johannesson har genom åren förlorat kontakt med varandra, vi vet inte ens om verket befinner sig i Sverige.
Vem gjorde egentligen det bästa bytet den där dagen?
– Båda gjorde ett bra val. Charlotte säkrade förutsättningarna för att fortsätta utveckla sitt konstnärskap, och personen som fick konstverket har nu ett otroligt fint verk av Charlotte Johannesson: ett verk som nu förhoppningsvis även kan ställas ut på Malmö Konsthall.
Håll koll på Malmös konstvärld – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen