Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Londondådet: Mannen misstänks för terrordåd

Den 47-årige man som körde in i människor som var på väg hem från en moské i London uppges ha skrikit att han ville döda muslimer. – Det här var en attack mot muslimer, nära deras böneplats, säger premiärminister Theresa May. Mannen är nu formellt misstänkt för terrorbrott.

Premiärminister Theresa May vid platsen för dådet.Bild: Alastair Grant/AP/TT
May säger att dådet är "precis lika vedervärdigt" som tidigare terrordåd och att det återigen riktats mot vanliga, oskyldiga människor – den här gången brittiska muslimer.
– Det är en påminnelse om att terrorism, extremism och hat kan anta många former, och att vår beslutsamhet att bekämpa dem måste vara lika stor, oavsett vem som ligger bakom, säger May.
Enligt vittnesuppgifter var människor på väg hem från moskén efter kvällsbönen under fastemånaden ramadan när den vita skåpbilen kom körande i hög fart.
– Från fönstret hörde jag rop och skrik, det var kaos utanför. Alla skrek: "En skåpbil kör på människor, en skåpbil kör på människor", berättar en person som bor vid platsen för BBC.
En person dödförklarades på platsen medan åtta skadade har förts till tre olika sjukhus. Två personer har också behandlats för lättare skador på plats, enligt polisen.
Föraren av bilen – den 47-årige mannen – försökte fly från platsen, men hölls kvar av människor tills polis kunde gripa honom.
– Han skrek att han ville döda alla muslimer. Precis så sade han, ord för ord, säger ögonvittnet Khalid Amin till BBC.
Neil Basu, som är samordnare för polisens antiterrorarbete, säger att alla offren är muslimer och att två av dem som vårdas på sjukhus är allvarligt skadade.
Händelsen inträffade samtidigt som ett antal människor samlats för att hjälpa en man som hade fallit ihop på trottoaren. Enligt polisen är den person som konstaterats död samma man som kollapsade, men det är för tidigt att säga vad som orsakade hans död.
Scotland Yard meddelar att 47-åringen är misstänkt för "förberedelse eller anstiftan till terrorhandling, inklusive mord och försök till mord". Mannen hålls i förvar på en polisstation i London.
"I det här stadiet av utredningen tror vi att den misstänkte agerade ensam men vi utreder förstås alla omständigheter som leder till attacken", står det i uttalandet från Scotland Yard.
Tillslag har gjorts mot adresser i Wales.
Londons borgmästare Sadiq Khan beskriver det som "en fruktansvärd terrorattack mot oskyldiga människor". Han skriver på sin Facebooksida att polisen satt in extra resurser för att lugna människor, "särskilt dem som firar ramadan".
Händelsen kommer bara drygt två veckor efter att London drabbades av ett terrordåd. Angriparna inledde attacken den 3 juni med att i hög fart köra in en skåpbil bland gående på London Bridge, en av stadens broar över Themsen. Därefter attackerades människor med kniv. Åtta personer dödades i den attacken, plus de tre misstänkta gärningsmännen.
Den 22 mars dödades fem personer när en man körde över människor på Westminster Bridge i London.
Fakta

Moskén i Finsbury Park

Moskén vid Seven Sisters Road har tidigare varit känd för att ha lockat radikala islamister men har sedan en ny ledning tog över 2005 helt ändrat inriktning, rapporterar AFP och Reuters.

Moskéns tidigare imam Abu Hamza dömdes 2015 till livstids fängelse i USA för att ha bistått terrorister.

Stadsdelen Finsbury Park beskrivs som ett arbetarklassområde, ett par kilometer norr om centrala London, med många olika nationaliteter.

Området är annars mest känt för att vara hemmaplan för fotbollsklubben Arsenal. På matchdagar är gatorna och pubarna fulla av fans, skriver The Guardian.

Gå till toppen