Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

MFF vädjade tillsammans med Vardar - men Uefa var iskallt

En gemensam fråga från MFF och Vardar möttes av kalla handen. "Vi gick fram till Uefa, men det var inget snack, vi får inte spela i Skopje", säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Situationen är minst sagt komplicerad. Den 8 augusti spelas finalen i Supercupen mellan CL-mästarna Real Madrid och EL-mästarna Manchester United på nationalarenan i Skopje som också är Vardars hemmaplan. Uefa har förbjudit all användning av den arenan fram tills dess.
Men Uefa-beslutet får vidare konsekvenser än så.
– Det är bara nationalarenan och den i Strumica som är godkända av Uefa. Så alla makedonska lag - även de som ska kvala till Europa League, måste nu spela i Strumica, berättar Daniel Andersson.
Det innebär i sin tur att det kan dröja innan MFF har ett besked om när bortamatchen spelas. Det är däremot klart att Malmö FF spelar sin hemmamatch kl 19.00 den 12 juli.
– Jag är glad om vi har det klart före midsommar. Att det skulle komma i dag ser jag som helt uteslutet. Uefa kommer ju att bestämma hur matcherna ska fördelas oavsett att både vi och Vardar helst spelar på onsdagen.
För att göra det riktigt krångligt så är det så att Makedonien har tre lag som ska kvala till Europa League. Alla - Pelister, Shkëndija och Rabotnicki går in i den första kvalomgången. Inte förrän den sjätte juli vet man om de gått vidare. Men så länge kan ju orimligen Uefa vänta med besked. Lottningen av den andra kvalomgången gjordes också under måndagseftermiddagen och Uefa fick då problemet att två av lagen Pelister och Shkëndija får hemmamatch 20 juli om de går vidare från första kvalomgången.
Så länge inte bortamatchen är lagd, kommer troligen heller inget besked om hemmamatchen.
”Det känns som att det funnits lättare lottningar och enklare. Men det är inte lönt att tänka på det. Det är bara att ta tjuren vid hornen och åka ner och vinna där. Det ska vi göra.”
MFF stöttade alltså Vardar i försöket att få Uefa att ändra sig och tillåta spel på nationalarenan. Nu får även MFF en rad praktiska problem.
– Ja, det är klart. Det finns ingen flygplats i Strumica vad vi har fått besked om. Och det är två timmars bussresa från Skopje. Det blir lite som när vi spelade i Ventspils, lång resa och varmt, säger Daniel Andersson. Vi åker fortfarande dag före match, men tidigare. Och så blir det en natt extra borta.
Efter matchen i Ventspils jagade MFF hem på natten, men det blev en ganska bökig och stökig hemresa, som man nog inte vill göra om.
Parallellt undersöker MFF möjligheten att hitta en flygplats närmare - förmodligen skulle det i så fall vara i grekiska Thessaloniki.
Den udda spelplatsen innebär också problem för supportrarna förstås.
– De besked vi har fått är att det är dåliga vägar från Skopje och inte några bra kollektiva transporter, konstaterar Daniel Andersson.
Som också medger att han gärna sett en sportsligt lättare lottning.
– Det känns som att det funnits lättare lottningar och enklare. Men det är inte lönt att tänka på det. Det är bara att ta tjuren vid hornen och åka ner och vinna där. Det ska vi göra.
Läs alla artiklar om: MFF i CL-kvalet 2017
Gå till toppen