Köpenhamn

Nu vill danskarna ställa Turning Torso i skuggan

330 meter. Med ett nytt byggnadsförslag siktar man högt i Köpenhamns Nordhavn. Därmed skulle danskarna bli högst i Norden.

I Göteborg har man ännu inte hunnit sätta spaden i jorden för att bygga den 250 meter höga skyskrapan Karlatorget. Nu kontrar danskarna med ett förslag på att bygga en ännu högre byggnad. Eller rättare sagt, två skyskrapor.
De två vakttornen med namnet Great Northern är tänkta att bli hela 330 respektive 190 meter. Det lägsta av de två tornen kommer då att bli lika högt som Turning Torso i Malmö. Det andra 140 meter högre.
Läs mer:Snart får Malmös siluett nya höjdare – topplistan möbleras om
Egentligen får man inte bygga så högt, det bryter mot stadsutvecklingsplanen med hänsyn till Kastrups flygplats. Maxgränsen är 280 meter. Nu ska Köpenhamns teknik- och miljöutskott ta ställning till byggplanerna på totalt 283 000 kvadratmeter för bostäder, butiker och kontor.
Sedan tidigare finns det ytterligare ett byggprojekt som konkurrerar om samma tomt i Nordhavn. Det andra projektet, döpt till H.C. Andersen Adventure Tower, inkluderar även det en skyskrapa, 280 meter hög. Därtill tänker man sig en äventyrspark större än Tivoli.
Läs mer:Turning Torso får konkurrens – planer på Nordens högsta byggnad i Köpenhamn
Tidigast 2025 kan endera byggprojekt bli verklighet. Men första ska politikerna ta ställning till om man överhuvudtaget vill ha höghus i området.
"Från både Teknik- och miljöförvaltningen samt Ekonomiförvaltningen är inställningen klar. Båda förslagen väntas bli förkastade då de går stick i stäv mot alla antagna planer om hur Köpenhamn ska utvecklas", skriver Carsten Andersen i Politiken.
Läs mer:Miljonsatsning på utvecklingen av norra Malmö
Gå till toppen