Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Ola Tedin: Alger gör billig kyckling lite smakfullare

Forskning pågår på Västkusten för att göra djurfoder av alger, rapporterar Vetenskapsradion i P1. Det är forskare från bland annat Göteborgs universitet som undersöker huruvida en brunalg vid namn sockertare skulle kunna bli ett komplement i foder till bland annat kycklingar.
En teori som ska prövas är huruvida djurens tarmflora påverkas positivt om algen tillförs fodret. Friskare kycklingar behöver mindre medicin och därmed ska köttkvaliteten höjas, är tanken.
Forskningen känns välbehövlig. Även om det i Sverige används relativt lite antibiotika i djurhållningen är det ett stort problem globalt. Penicillin i foder till djur – USA, Argentina och Spanien hör till storsyndarna – ökar på risken för att antalet resistenta bakterier ökar. Medicinering gör också att djurhållningen i sig inte behöver vara lika påkostad, djuren klarar sig fram till slaktdatum ändå. Det är förhållanden många konsumenter känner sig tveksamma inför.
Vår inställning till mat är paradoxal. I Sverige utkommer i genomsnitt mer än en kokbok om dagen. Ändå hamnar allt mer snabbmat och halvfabrikat på matbordet. Mathållning är givetvis även en prisfråga. Många har helt enkelt inte råd att välja kycklingen från granngården som fötts upp på närodlat foder och ömsint nackats av en miljömedveten ekobonde. Småbarnspappor eller mammor med hungriga tonåringar hemma väljer av krassa plånboksskäl ofta den billigare frysta importvarianten.
Så om forskningen får fram ett foder av alger som i sig kanske för med sig friskare kycklingar eller grisar vore onekligen mycket vunnet.
Gå till toppen