Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pressad neonatalvård i sommar – flera bebisar per vårdplats

På grund av personalbrist drar Kristianstad ner på neonatalplatser i sommar. Det påverkar vården av för tidigt födda i hela regionen.
– Vi är rädda för att inte kunna ge barnen den vård de behöver, säger Bo Selander, på Centralsjukhuset i Kristianstad.

"Det betyder att vi nu överbelägger hela tiden", säger Bo Selander på Centralsjukhuset i Kristianstad. Neddragningar på ett sjukhus påverkar platsläget även i resten av regionen.Bild: Martha Irvine
På neonatalavdelningen vårdas för tidigt födda barn och fullgångna barn som är sjuka. Cirka tio procent av de barn som föds behöver denna vård, allt från en timme till flera veckor.
På Centralsjukhuset i Kristianstad har antalet platser nu dragits ner – från åtta till fem.
Enligt Bo Selander, medicinskt ledningsansvarig och tillförordnad verksamhetschef, är det sjukskrivningar och sena uppsägningar som spräckt sommarplaneringen.
– Det betyder att vi nu överbelägger hela tiden. Just nu har vi nio barn inne på fem platser. Vi har ingen planerad vård som vi kan dra ner på, utan de barn som föds måste få vård.
Passen är med andra ord ofta underbemannade i förhållande till antalet barn. Personalen får jobba allt mer, säger han.
– Med den vårdtyngd som är nu så fixar vi det. Men om den blir tyngre blir det svårt att hantera detta på ett bra sätt. Risken är större att något blir fel, att personalen inte hinner med vad de ska. Det är inte säkert att något blir galet, men marginalerna riskerar att bli obehagligt små. Sen tror jag ändå att det kommer att gå bra, säger Bo Selander.
Sedan tidigare finns ett samarbete mellan neonatalavdelningarna i hela södra sjukvårdsregionen, som även innefattar Blekinge, Kronoberg, och södra delarna av Region Halland.
– Samarbetet betyder att gravida kvinnor som riskerar att föda för tidigt och nyfödda barn ofta får fara runt till andra sjukhus. Det är inte lätt i en situation när man redan är orolig för vad som ska hända, kanske man också har barn hemma. Vi utsätter människorna för något som är svårt och som många gånger känns ovärdigt. Samtidigt är det ett värdefullt och nödvändigt samarbete, säger Bo Selander.
Färre platser på ett sjukhus påverkar regionen med fler överbeläggningar inom en redan pressad neonatalvård. Det ökar också transporterna av barn och nyförlösta till orter där platser finns, säger verksamhetscheferna för neonatalvården i Kristianstad, Helsingborg och Malmö/Lund till HD-Sydsvenskan. Även risken för smittspridning av resistenta bakterier ökar om barnen ligger tätt.
Helsingborg minskade sina platser från tolv till tio redan förra året, i samband med turbulens och massuppsägningar inom barnsjukvården. Någon neddragning inför sommaren blir det inte.
– Vi överbelägger med cirka en till två platser flera gånger i veckan. Förra veckan hade vi under några timmar 17 inskrivna barn på våra tio platser. Det är dock extremt ovanligt, säger Anna-Karin Albin, verksamhetschef i Helsingborg.
Även i Malmö och Lund är det ofta överbeläggningar, säger Elisabeth Olhagen, verksamhetschef, Sus.
– I Lund finns också den enda intensivvårdsavdelningen för för tidigt födda barn. Därmed är det viktigt att de barn som är färdigbehandlade kan få plats på sina sjukhus, säger hon.
Bo Selander, Kristianstad, tror ändå att vården av de minsta kan klara sig i sommar tack vare personalens engagemang.
– Jag ska inte förneka att jag känner oro. Men det är en engagerad personalgrupp som sliter hårt och vi gör så gott vi någonsin kan, säger han.
Gå till toppen