Dygnet runt

Så ska Malmö stad hitta nya verksamheter till Folkets park

Tycker du att det finns för lite att göra i Folkets park en regnig dag? Det tycker s-politikern Andreas Schönström också. Nu föreslår han att Malmö stad ska ta fram en handlingsplan där man bestämmer vad man vill ha för inomhusaktiviteter i parken och sen aktivt letar upp aktörer.

Bild: Hussein el-Alawi
Den 10 november gick den socialdemokratiske Malmöpolitikern Andreas Schönström med sin son genom ett grått och kallt Folkets park i Malmö. Kylan gjorde att de ville söka sig inomhus och enda möjligheten var Terrariet där man kan titta på exotiska djur. Denna dag har nu blivit utgångspunkten för ett så kallat nämndsinitiativ som på tisdag läggs fram för Tekniska nämnden i Malmö.
– Vi har en fantastisk verksamhet i Folkets park idag som är framgångsrik under de varma sommarmånaderna när klimatet tillåter. Men vi har även byggnader som står outnyttjade och vi borde kunna fylla dem med verksamhet så att parken lever året runt. Vi har dessutom haft problem med externa hyresgäster som inte klarat verksamheten ekonomiskt eller att det har funnits oegentligheter kring dem. Så vi vill vända på steken. Istället för att titta på vilka hyresgäster vi kan få så vill vi titta på vilka hyresgäster vi vill ha i lokalerna i parken så att det finns verksamhet där även de kalla dagarna, säger Andreas Schönström.
Därför föreslår han att fastighets- och gatukontoret får i uppdrag att ta fram en handlingsplan för outnyttjade lokaler i Folkets park.
– Det handlar om Brändan som nu står tom och dessutom ska vi nu hitta nya hyresgäster till Debasers gamla lokal. Sen har vi nu problem igen med Amiralen och då tycker jag att man ska ta diskussionen. Det handlar alltså inte om att röra det som är uppskattat och populärt, utan att se till att få parken att leva året runt.
Förslaget gäller även Torups rekreationsområde där också byggnader står tomma och det finns möjligheter till att utveckla området ytterligare.
Det har pågått ett internt utvecklingsarbete av Folkets park under våren. Är detta en del av det eller sker det separat?
– Både och. Jag hade en diskussion med dem som leder det arbetet och de tyckte då att detta kunde vara en del av den processen. Så min förhoppning är att de ser det som ett komplement till det arbete de genomför, säger Andreas Schönström.

Vad vill du se i Folkets park?

Sabina Gribbling, med Arvid, Elsa och Neela Gribbling i vagnen, från Rosenvång.Bild: Moa Dahlin
Familjen Gribbling har hunnit med att spela kubb, kasta kottar och gå på bio.
– En härlig dag som den här är det lätt att utnyttja parken till max. Men jag skulle gärna se fler restauranger och sittdynor under stora segeldukar där man kan hänga när det är blött i gräset. Och gratis dans, som zumba och salsa hade varit roligt, säger Sabina Gribbling.
Arvid Gribbling har flera förslag på vad den tomma byggnaden Amiralen kan rymma.
– En jättestor pool, som Hylliebadet. Och ett lekland med bandy- och fotbollsplaner. Och ett kafé med massa kakor, som bara är öppet för mig, säger han.
Ebba Skjefstad är på besök från Uppsala. Här med Kristoffer Wänting från Mellanheden och Matilda Grähs som bor på Möllevången.Bild: Moa Dahlin
Kristoffer Wänting vill se fler öppna arrangemang i Folkets park.
– Till exempel skulle Amiralen kunna vara som ett substitut till Moriskan, där det är mer fritt för folk att arrangera sina egna evenemang.
– Jag skulle önska en lite bättre gräsmatta, säger Matilda Grähs.
VivianLiz Cubas Manfredini, Kirseberg.Bild: Moa Dahlin
VivianLiz Cubas Manfredini är en flitig parkbesökare och har arrangerat flera evenemang i Folkets park.
– Jag älskar Folkets park men jag tycker att det har börjat bli för mycket saker som kostar pengar här. Jag vill att parken ska fortsätta vara för folket, så mer natur och gräsmattor och färre inhägnade områden. Och på vintern kan vi göra om parken till ett magiskt vinterland, säger hon.
Panda Ekvall och Malte Boskovic Nyberg, Sorgenfri.Bild: Moa Dahlin
– Det hade varit kul om det fanns klätterstenar likt dem som finns i Västra hamnen, säger Panda Ekvall.
Malte Boskovic Nyberg vill utnyttja parken mer vintertid.
– Man skulle kunna bygga en kulle som man kan åka pulka på i snön, säger han.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen